Gradovi

Nikodijević: Zločini nad nedužnima ne smeju pasti u zaborav

Nikodijević: Ne smemo da zaboravimo zločin

BEOGRAD – Ne smemo da zaboravimo zločine koji su se desili u Drugom svetskom ratu, jer bi zaborav bio oprost i amnestija zločincima koji su počinili najgnusnije stvari u 20. veku, poručio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je, u ime Grada Beograda položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Nakon polaganja venca, Nikodijević je novinarima rekao da zločini koji su se desili u Drugom svetskom ratu nad Jevrejima, Romima, Srbima i drugim nacionalnostima ne smeju da padnu u zaborav.

„Nažalost, ti zločini su se u velikoj meri desili i u našem glavnom gradu, od strane okupatora, ali i od strane domaćih kvislinga, koji svakako nisu bili predstavnici srpskog naroda. Ne smemo da zaboravimo šta se dogodilo, zaborav bi bio oprost i amnestija zločincima koji su počinili najgnusnije stvari u 20. veku“, poručio je Nikodijević.

On je podsetio da će na mestu gde je bio logor Staro sajmište, biti izgrađen Memorijalni centar za sve žrtve stradanja u Drugom svetskom ratu.

Izrazivši očekivanje da će krajem ove ili početkom naredne godine započeti radovi na izrgadnji kompleksa, Nikodijević je rekao da veruje da ćemo za godinu ili dve imati Memorijalni centar kakav zaslužuju oni koji su nevino stradali u našem glavnom gradu od 1941. do 1945. godine.

„Da napravimo trajno sećanje svim budućim generacijama na strahovite zločine koji su se desili u našem glavnom gradu i da apelujemo i utičemo na svest budućih generacija da se takve stvari više nikada ne ponove“, istakao je Nikodijević.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se danas, a centralnu državnu komemorativnu ceremoniju odavanja počasti u Srbiji predvodio je predsednik Tomislav Nikolić, koji je, uz vojne i državne počasti, položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Foto Tanjug, S. Ilić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh