• Novosti online

  Nikola Samardžić: Odluka Makedonije istorijska

  Profesor beogradskog Univerziteta i osnivač New Balkans Instituta Nikola Samardžić čestitao je danas premijeru Makedonije Zoranu Zaevu potvrdjivanje sporazuma sa Grčkom, ocenjujući tu odluku kao „istorijsku“.

  „Sporazum s Grčkom vodi napretku, reformama i integraciji cele Jugoistočne Evrope poštovanjem najviših evropskih standarda. Pozivamo Republiku Srbiju i srpsko društvo da razumeju Vašu viziju slobodne i otvorene Makedonije. U svetu koji je ponovo uznemiren, u Evropi koja je trenutno slaba, potreban nam je, svima zajedno, nov politički prostor“, napisao je Samardžić u čestitki Zaevu.

  Dodao je da za Srbiju to konkretno znači „istorijski sporazum Beograda i Prištine uz obostrano priznanje“, zatim „uvažavanje i garancije, ekonomska i institucionalna integracija bivšeg jugoslovenskog prostora“, kao i „brisanje svih prepreka u saradnji s Makedonijom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Albanijom“.

  U pismu, Samardžić je naveo i to da je „za naš narod dragoceno opredeljenje za EU i NATO naših istočno-pravoslavnih suseda i prijatelja“.

  „Žao nam je ukoliko su ovakve poruke iz Srbije usamljene. U nadi da će Vam se Srbija u skoroj budućnosti aktivnije pridružiti, uz lično obećanje da ću na tome predano raditi, Vaš sam iskreni poštovalac“, navodi se u pismu istoričara Nikole Samardžića makedonskom premijeru Zoranu Zaevu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com