Gradovi

Nikolić: Ako Kosovo bude uslov za EU, ne moraju da nas prime

BEOGRAD – Nadam se da priznanje Kosova nikada neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, a ako će to biti uslov za naše clanstvo u Uniji, ne moraju da nas prime, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Slušamo uveravanja iz Evrope da to (Kosovo) nije uslov. Ako će to biti uslov za nase članstvo u EU, ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ali ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti rešeno u skladu sa prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti snaći se u svim poglavljima“, rekao je Nikolić u intervjuu listu „Danas“.

Prema njegovim rečima, EU, kao u slučaju migrantske krize, pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine.

„Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju, a sa druge strane nemoć prema zahtevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da „ne znamo kako je prakticno zamišljeno poglavlje 35, ali ni kako će da izgleda zatvaranje poglavlja pravno obavezujućim sporazumom“.

„To nisam video ni u nacrtu, niti sam čuo u bilo kakvom razgovoru sa komesarima, koji su govorili da nas to čeka i da na to budemo spremni i da Evropa od toga ne može da odustane, jer je to zahtev Nemačke“, kazao je Nikolić.

Zajednica srpskih opština, istakao je predsednik Srbije, treba da bude formirana, to je potpisano u Briselu, „ali sad su u Prištini videli da to u stvari predstavlja put da Srbi imaju svoju celinu na svojoj teritoriji i mnogo prava i odatle tvrdnje da to nije u skladu sa njihovim ustavom“.

„Šta ćemo sada, ako smo potpisali taj sporazum iz Brisela? Ako ga sa prištinske strane stave pod znak pitanja, što ga ne bi stavili i sa srpske strane, odnosno, kako ćemo dalje da pregovaramo, ako nemamo zajednicu srpskih opština. To ce biti jako teško i tu će (premijer) Aleksandar Vučić da bude na velikom ispitu“, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li veruje da će Specijalni sud za Kosovo zaista da sudi ratnim zlocincima, Nikolić kaže:

„Verujem da će da sudi, ali ako me pitate da li će da presuduje i donosi odluke i kazne, u to nisam previše uveren. Još nisam video neki sud, koji je sudio istim kriterijumima, istim aršinima Srbima, Albancima, Hrvatima. Uostalom, to se po broju osudenih i po visini kazne apsolutno jasno vidi, tako da nisam siguran“.

„Nešto što me apsolutno nagoni na to, to je tragicna sudbina Olivera Ivanovića. Mislim da će neko u sudu koji je formiran u Hagu morati da pravi neku ravnotežu, pa da će neko od Albanaca morati da bude osuđen, ili je možda Oliver Ivanović, da bi se umirili Albanci, doživeo da bez dokaza bude osuden i da sudija kaže da nema dokaza i da je on to morao da zna ili je znao ili je morao znati, tako je rekao bih, u izreci receno“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija u slučaju Ivanovića može da podigne svoj glas, da razgovara sa svim državama u svetu, sa prijateljima i organizacijama i sa onima koji su nam manje prijatelji.

„Ali da promeni odluku, teško. Srbija nije uspela da promeni nijednu odluku, koja je bila protiv nje i njenih građana, pa tako neće biti ni sa ovom“, rekao je Nikolić.

Izbori raspuštanjem skupstine, 24.april prihvatljivIzbori će biti ozvaničeni obrazloženim predlogom premijera Aleksandra Vučića za raspuštanje skupštine, a 24. april kao datum odžavanja izbora je veoma prihvatljiv, izjavio je predsednik Nikolić.

„Razgovarali smo (Vučić i ja) o tome da će izbora biti svakako proletos. Termin, 24. april, koji je procurio u javnost veoma je prihvatljiv i to je termin za koji će vlada ostaviti rok za raspuštanje skupštine, ali nismo to priveli kraju, jer bi to bilo trčanje pred rudu. To će se znati kada Vučić bude imao obrazloženi predlog za raspuštanje skupštine“, rekao je Nikolić.

Na konstataciju da to znači da očekuje raspuštanje parlamenta, a ne premijerovu ostavku, predsednik Srbije je kazao da ne očekuje ostavku, „jer je ona uvek znak da nisi radio dobro“.

„Aleksandar Vučić je radio dobro i nastaviće da radi isto kada bude pobedio na izborima. Zašto bi onda podnosio ostavku“, rekao je Nikolić.

„Ubeđen sam da će (SNS) formirati vlast, ali zašto moraju samostalno. To je njihova odluka, ali ja nikada ne bih formirao vladu samostalno i da sve ostale stranke ostavim u opoziciji. Neko mora da bude i sa vama, jer im kad-tad dode u glavu da se ujedine, pa makar samo da vas sruše“, naveo je Nikolić.

Na pitanje da li traži 30 odsto od osvojenih mandata SNS za svoje ljude u toj stranci, Nikolić je odgovorio da je „to tako besmisleno da to ne ume ni da objasni“.

„Razmišljam da sam na Vučićevom mestu da li bih u to poverovao. Mada je mene teško ubediti da se okrenem protiv bilo koga, a posebno protiv Aleksandra Vučića. Aleksandar i ja se razlikujemo po godinama, po tome kako rešavamo neka pitanja. Tako kako smo mi različite ličnosti i svaka stranka ima različite ljude“, naveo je Nikolić.

„Od 2014. godine ni jedan ministar nije postavljen zato što sam ja zvao i rekao ovaj je dobar. Ni jedan poslanik. Nisam sa Vučićem razgovarao na tu temu, niti hoću. Aleksandar ima najveću odgovornost i napad na njega usmeren je ka rušenju vlade i čitavog sistema“, zaključio je predsednik Srbije.

Na konstatacuju da su Slobodan Milošević i Boris Tadić pogrešili raspisujući prevremene izbore, Nikolić je rekao da je Miloševic bio ubeđen da mu je sve ono što je uradio odbranom od NATO i obnovom zemlje sasvim dovoljno da obezbedi pobedu SPS i nije predvideo da mogu svi da se udruže.

„Boris Tadić je znao da mu partija stoji jako loše i mislio je da je apsolutni pobednik na predsedničkim izborima i da je njegova popularnost dovoljna da izvuče stranku. Ni jedan naš predsednik nije podnosio ostavku zato što je želeo da proveri volju naroda, s obzirom na to da smo svi mi ubeđeni da najbolje radimo svoj posao. Iskljucivo su bili u pitanju stranački razlozi, jer su svi predsednici vodili stranke“, kazao je Nikolić.Foto Tanjug/S.Radovanović, arhivaLink Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh