• Gradovi

  Nikolić: Crna Gora primer da država ne treba da bude igracka

  BEOGRAD – Crna Gora je primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju tako da je tretiraju, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

  Crnu Goru ne treba porediti sa Srbijom, koja ima svoje interese, prava i vekovna prijateljstva, rekao je predsednik Srbije u intevjuu Sputnjiku koji će u celosti biti emitovan u subotu.

  „Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu – znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti“, rekao je srpski predsednik.

  Prema njegovim rečima, za razliku od Crna Gore, Srbija sve vreme pokazuje da nije takva država i da sa njom ne mogu da se igraju.

  „Srbija pokazuje da ima svoje interese, prava, vekovna prijateljstva i da ne može ni Rusija da nam kaže – od sada ste neprijatelji EU, niti EU može da nam kaže da nam je Rusija neprijatelj. Mi to nećemo“, kategoričan je Nikolić.

  On je naveo i da Srbiju ne treba upoređivati sa Crnom Gorom, jer „ona svesno poništava svoju samostalnost u donošenju odluka i preporučuje se kao država koja će prihvatiti sve što joj bude rečeno kako bi ušla u NATO“.

  Predsednik Srbije je rekao i da ne želi da se meša u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, ali je izrazio zabrinutost za sudbinu srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

  „Nikako da se to reši na način koji bi zadovoljio većinu naroda u Crnoj Gori, nego se računa na neku tihu asimilaciju, po iskazivanju pripadnosti narodu ili određenoj crkvi. Međutim, to je proces koji donosi sukobe između političara, građana, između rodova i plemena“, objasni je on.

  Nikolić je rekao i da je imao savete za Srbe u Crnoj Gori, ali da oni neke od saveta nisu prihvatili.

  „Bolje je da ćutim nego da ponavljam nešto što neće prihvatiti, a ono što oni misle da je najbolje, ja ne mogu da im predložim. Svako ima pravo da kaže šta misli, a to pravo, ako drugima moram da ga obezbedim, sebi sigurno neću uskratiti“, zaključio je predsednik Srbije u intevjuu Sputnjiku.

  Foto TANJUG/Z. Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com