Novosti online

Николић: Не смемо да престанемо да се боримо за истину, правду и демократију

Председник Републике Томислав Николић поручио је данас да, у времену дуплих стандарда у свету, грађани Србије не смеју да престану да се боре за истину, правду, демократију, за Србију, праведну и демократску Европу и пријатељства широм света. Николић је, на свечаном пријему поводом Дана државности Србије, којем је присуствовао и премијер Александар Вучић, истакао да наша земља поштује међународно право и универзалне принципе људских права, о чему сведоче бројни догађаји из новије историје, али да време у којем живимо подразумева примену дуплих стандарда и мирење са њима. Према његовим речима, постоје државе за које важи једна брзина и државе за које важи друга брзина.


(Фото Бета/Милош Мишков)

„Државе на једном колосеку и државе на другом колосеку. Државе чланице и државе кандидати. Државе слободне и државе под мониторингом. И све примењено на њихове грађане, наравно”, рекао је Николић. Он је истакао да се, међутим, поставља питање до када ће важити примена дуплих стандарда и до када ће већина човечанства да ћути и трпи. Председник је навео да је Србија „крвљу својих предака” стекла право да постави питање зашто за неке државе важе једна правила, а за Србију и неке земље, друга.

„Зашто на Косову и Метохији противправно суде Србима и осуђују их без икаквих доказа? Када ће бити макар окривљени злочинци који су трговали органима Срба на Косову и Метохији? Када ће бити осуђен тероризам у јужној покрајини? Ко гарантује да признање независности те квази државе, изнедрене тероризмом, неће бити правни основ некима за признање такозване Исламске Државе”, упитао је Николић.


(Фото Бета)

Он је констатовао да су неправдом према Србији и Србима, оштећени грађани читаве Европе. Николић је рекао да на данашњи дан нема беседе без говора о Косову и Метохији, наводећи да Београд преговара са Албанцима са најискренијом жељом да једном за свагда дођемо до решења које ће омогућити миран и просперитетан живот и Србима и Албанцима. „Али, сви треба да знају и разумеју да се свога никада нећемо одрећи”, нагласио је Николић.

Председник је, говорећи о положају Србије на међународној сцени, рекао да је Србија данас уважена, да свако хоће да нас саслуша, пита за мишљење, а да донедавно није било тако. То уважавање Србија је заслужила упорним радом и враћањем у први план онога што нас краси као стару државу и народ, оценио је председник. Он је истакао да је Србија данас у пуном смислу европска земља, са европским уређењем, слободама и правом, духовним вредностима и најузвишенијим циљевима.


(Фото Бета)

„Крећемо се ка Европској унији сигурним кораком и уз уважавање саговорника и посматрача. При томе волимо и Русију, Кину, Америку, односно обе Америке, нашу браћу из Африке и Азије”, рекао је Николић и додао да Србија жели да цео свет буде место животне радости, а не страдања и ужаса рата.

Николић је грађанима поручио да у Србији морамо да будемо уверени да имамо перспективу, наглашавајући да то не говори да би некога умирио из уских политичких разлога.

„Убеђен сам да даљом пожртвованошћу, бригом о читавој заједници и сваком њеном делу, са истинском солидарношћу можемо ставити у погон све оно што нас краси, а то су даровитост нашег народа, природне погодности и изузетност наше земље”, рекао је Николић.

Времена се мењају, мењају се и глобална и локална слика света, али ми не смемо да престанемо да се боримо за истину, правду, демократију, за Србију, као и за праведну и демократску Европу и пријатељства широм света, рекао је Николић.

Он је навео да је књаз Милош Сретењским уставом направио први корак у успостављању самосталне српске државе, те да су се велике силе готово утркивале која ће пре да укине Сретењски устав, оцењујући га револуционарним, посебно због погавља о општенародним правима Срба.

„Без обзира што је Сретењски устав краткотрајно засијао на демократском небу Европе, Србија је била одлучна да остане на путу стварања уређене, грађанске државе. Тако је 1835. добила први прави Устав у овом делу света. Поносни смо што је Србија у изузетно тешким историјским околностима предњачила у примени демократских принципа. Тако је било у средњем веку. Тако је било у свитање Новог доба. Тако је и данас”, закључио је Николић.

Пријему поводом Дана државности, поред премијера Вучића, присуствовали су министри, представници дипломатског кора, Војске Србије, цркви, културног и јавног живота. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh