Politika

Nikolić: Osuda Ivanovića kao Seča knezova 1804.

nikolićFoto: Screenshot

Nikolić je ocenio da je osuđujuća presuda lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću za ratne zločine doneta da bi se opravdalo njegovo sklanjanje sa političke scene na Kosovu i Metohiji. i da bi se onemogućio da predvodi Srbe u pokrajini.

Devet godina za Ivanovića

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je juče na devet godina zatvora u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine. Četvorica Srba kojima je suđeno zajedno sa Ivanovićem su oslobođeni.

„To je pokušaj da se Srbi politički obezglave, a način na koji je to urađeno podseća na seču knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutih Srba, kako bi sprečili borbu za slobodu i pravdu“, navodi se u pisanoj izjavi predsednika Srbije.Nikolić je dodao da nikakva presuda ne može da legalizuje proterivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se legalizuje otimanje dela teritorije Srbije i srpskih vekovnih ognjišta.

„Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin“, ocenio je Nikolić.

NARODNI POSLANICI: POLITIČKA ODLUKA PRIŠTINE

Poslanici republičkog parlamenta ocenili su danas da je presuda lideru Građanskih inicijativa SDP Ivanoviću političke, a ne pravne prirode, kao i da pored težine takve odluke otvorena pitanja treba rešavati razgovorom.

Poslanik iz redova SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, rekao je novinarima u parlamentu da je presuda politička, da nije zasnovana na pravu i da se njom šalje veoma loša poruka da je Srbima nedostupna pravda.

Ta presuda, prema njegovim rečima, treba da bude motiv za državu da već sada razmišlja šta posle Euleksa i o jačanju UNMIK-ove misije.

Socijalista Đorđe Milićević smatra da je sadržaj presude unapred pripremljen i definisan, da takva presuda nema nikakvih dodirnih tačaka sa pravom i pravdom i da je politički motivisana.

Ubeđeni smo da će vlada na pravi način sagledati situaciju i da će doneti adekvatne i najbolje moguće odluke. Tema je teška i slažemo se da i pored toga što je teška moramo da se uzdržimo od teškh reči i da uvek imamo na umu da najteža otvorena pitanja uvek moramo rešavati kroz dijalog i razgovor, istakao je Milićević.

Poslanica iz redova DS, Gordana Čomić, ukazuje da presuda nije pravosnažna i da svima koji se razumeju u vladavinu prava ostaje nada da ona to nikad neće ni postati.

Ako postane, onda postoje evropske institucije kojima se treba obratiti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i određivanja kazne zatvora na osnovu nedostataka dokaza u obrazloženju. Moramo jasno da kažemo da nećemo sudstvo ni u Srbiji, ni u regionu, gde se ljudi osuđuju usled nedostatka dokaza, navela je Čomić.

Sudskom presudom neprijatno je iznenađena i SDS, čiji šef poslanika Marko Đurišić navodi da presuda bez ijednog dokaza šalje lošu poruku Srbima na Kosovu i Metohiji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh