Gradovi

Nikolić: Pokušavao sam da organizujemo posetu pape Srbiji

BEOGRAD/MOSKVA – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavo je da je pokušavao da patrijarha srpskog Irineja i vladike SPC ubedi da se organizuje poseta rimskog pape Srbiji iz, kako je rekao, dva razloga – zbog kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca i nepriznavanje Vatikana jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Nikolić, koji će danas u Moskvi primiti nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, kaže da je iz medija saznao da je ipak odlučujuće sačekati stav patrijarha moskovskog i cele Rusije, iako se vaseljenski patrijarh već sreo sa rimskim papom.

„Ja sam onda rekao da o tome traba sami da odlučujemo, ali da je veoma bitno mišljenje moskovskog patrijarha i da s njim treba razgovarati pre toga. Shvatio sam da je SPC bila iznenađena vešću o susretu patrijarha i pape i da je tu zakasnila, mogla je da prednjači u tom uspostavljanju boljih odnosa koji su nam neophodni zato što kad se misli na podrume, zaista je u mnogim zemljama, pogotovu u onim u kojim islam prednjači po broju vernika, i hrišćani u velikoj meri pravoslavni, u opasnosti su da izgube život gde god budu javno ispoljavali svoju veru“, naveo je predsednik.

To podseća, kaže Nikolić, na način na koji su se Rimljani obračunavali s hrišćanstvom i da se to vratilo posle toliko godina.

„Dakle, taj susret je izvanredan potez, tim pre što je papa, potpuno otvoreno i jasno, i mada to nije niko očekivao, rekao da je Vladimir Putin danas zaštitnik hrišćanstva. Tako nešto reći, i da to ne predstavlja osnov za ublažavanje nesporazuma i gledanja na veru, to samo može čovek koji ne živi na zemljinoj kugli“, naveo je Nikolić.

Govoreći o nagradi koju će danas primiti od ruskog patrijarha, Nikolić u intervjuu za beogradsku redakciju Sputnjika kaže da je ta nagrada kao nekakva kruna onoga što je, kako kaže, radio na uspostavljanju veza između pravoslavnih zemalja, posebno Rusije i bivše Jugoslavije, pa Rusije i Srbije.

„Svrstavam se uz ljude iz Srbije koji su dosta doprineli jedinstvu u pravoslavlju, uz pokojnog patrijarha Pavla, Emira Kusturicu, i drago mi je da sam u tom društvu koje je ranije dobilo nagradu. Ove godine sam u društvu predsednika Dume i bugarskog patrijarha. Osećam se posebno počastvovanim, a čini mi se da je to nagrada za srpski narod koji je sav u ljubavi prema pravoslavlju, prema pravoslavnim državama, pravoslavnim narodima, posebno ruskom. I koji to ne krije nikada“, naveo je Nikolić.

Upitan da li susret patrijarha Kirila sa rimskim papom vidi kao konačan početak pomirenja ili kao dobar znak, predsednik Nikolić kaže da ne može da utiče na to kako će odnosi u hrišćanstvu dalje da se razvijaju pošto on ne propoveda veru, već samo živi u njoj.

„Ali bavim se poslom koji u neku ruku, na neki način, zavisi od toga kakvi su odnosi u hrišćanstvu… Ne znam da li su morali toliko da se razdvoje, da podele narod, da hrišćanstvo mora da trpi udare hiljadu godina, čega nema u drugim religijama, ili su to mogli ranije da prevaziđu – ne znam, ali trenutno posmatram stvari ovako, veoma subjektivno, kao predsednik Srbije koja zavisi od stava Vatikana kad je reč o takozvanoj nezavisnosti Kosova i Metohije“, rekao je Nikolić.

Predsednik smatra, naime, da je jedinstvo hrišćana danas veoma potrebno jer su oni, neki manje, neki više – ugroženi.

„Očigledno je da mi moramo da sarađujemo mnogo više, mnogo intenzivnije da ne dođe do situacije da u podrumima ponovo ispovedamo hrišćanstvo. To bi trebalo institucionalno da se organizuje“, naveo je predsednik.

Foto Tanjug, S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh