Novosti online

Николић: Русија спречила ИД да формира државу као Косово

МОСКВА – Интервенција Русије у Сирији против Исламске државе директно је зауставила формирање државе на начин који је раније примењен на Косову, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић.

„Ако Исламска држава заживи у Сирији и успостави се као држава, поставља се питање да ли ће неко искористити пример Косова да је призна”, рекао је он у интервјуу за РТ.

Он је запитао ако су САД интервенисале у Ираку, Либији и Сирији са добрим намерама, зашто се сугерише да Русија има лоше намере.

„Нарочито откад је јасно да руска интервенција у Сирији против Исламске државе директно зауставила формирање државе на начин који је раније употребљен на Косову”, рекао је Николић.

Он је рекао да Србија „хвала Богу, има пријатеље и заштитнике у Савету безбедности УН, нарочито Русију која никад неће дозволити да то бити формализовано у УН”.

Николић је нагласио да Србија жели добре односе са Русијом и са Западом, али је искључио могућност да се икада придружи НАТО.

„Србија никад неће постати чланица НАТО. Ту је одлуку донео народ Србије, и ниједна влада је не може поништити”, истакао је он.

Он је такође рекао да иако Београд жели да се придружи ЕУ, ако приступање значи да ће „нас неко натерати да признамо независност Косова и одустанемо од сарадње са Русијом, онда радије нећемо ући у ЕУ”.

Николић је приметио и да је ЕУ склона томе да „намеће своју вољу државама чланицама”.

Сада када се Србији нуди шанса да се придружи том блоку и сагласи се са заједничком спољном политиком, „ако то значи да ћемо морати да се противимо Русији, онда зашто бисмо то желели?”, упитао је председник Србије.

Николић је оценио да се ЕУ, упркос томе што је деценијама функционисала успешно, никад није суочила са изазовима попут актуелне мигрантске кризе.

„Стиче се утисак да, кад наиђе криза, Европа нема више заједничку политику”, констатовао је српски председник.

Он је додао да би поводом прилива миграната било корисно за ЕУ да направи неку врсту договора са Турском, без обзира на то шта би Анкара тиме добила.

Николић је упозорио на опрез када је реч о масовном приливу тражилаца азила јер је могуће да би неки могли да буду борци ИД који покушавају да прођу као избеглице.

Такође је напоменуо да Европу чека „тектонски поремећај” ако се ништа не учини да се заустави тренд међу сиромашнима у Африци који мигрирају у Европу у потрази за бољим животом.

Балканске државе, првенствено Грчка, Македонија и Србија као транзитне земље, суочавају се са „огромним проблемима” које не могу да реше саме, нарочито „због себичности неких европских земаља које су затвориле границе, навео је он.

„Нешто озбиљно се дешава, и ако Европа не развије озбиљан одговор, суочиће се са највећом кризом чије ће последице бити без преседана”, рекао је Николић.

Ако се затворе границе и рута буде блокирана па избеглице не могу да прођу кроз Србију, онда ће настати проблем зато што ће доћи до њихове акумулације у земљи, упозорио је он.

„Србија испуњава своје обавезе, али Европа је на потезу. Србија је само део слагалице”, рекао је Николић и истакао да Србија може да смести максимално 6.000 избеглица, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh