Novosti online

Николић: Русија зна да Србија неће у НАТО

Србија и Русија имају ексклузивне политичке односе, а Москва зна да грађани Србије не желе у НАТО, изјавио је председник Томислав Николић у интервјуу за руске медије, уочи посете Русији. Наши политички односи су ексклузивни и морам да кажем да су такви, између осталог, и зато што Русија разуме Србију, рекао је Николић у интервјуу за Тас с, пред одлазак у Москву ове седмице, где ће примити награду Фонда јединства православних народа. Према његовим речима, да је другачије, Русији би било лако да каже да ће њена позиција, ако Србија жели у ЕУ, бити као и према другим државама Уније.

„Не, Русија је увек била корак испред и својој подршци Србији него што би се очекивало”, истакао је Николић. У интервјуу за Спутњик, председник Србије каже да ратификација споразума са НАТО-ом није пореметила баланс између Истока и Запада јер тог баланса никад није ни било – увек је НАТО имао више могућности да са администрацијом у Србији оствари нешто.

„Мислим да је Русима довољно кад кажемо да нећемо да уђемо у НАТО и да Русија, као озбиљна земља, уопште не проверава јесмо ли у истом проценту повезани са Москвом и са НАТО. Русија зна да грађани Србије не желе да Србија буде у НАТО и да није опасно ако се баш о свему не договоримо. Она то никада не потенцира”, истакао је Николић. Он је подсетио да је споразум са НАТО потписан пре три године и да се, кад је дошло до ратификације, подигла бука као да то значи да Србија улази у НАТО.

„Ако тако гледају, онда смо ушли у Алијансу пре три године. Нећемо ући у НАТО”, истакао је Николић у првом делу интервјуа за Спутњик.

Према његовим речима, да је споразум о давању дипломатског имунитета Руском хуманитарном центру у Нишу толико важна тема за Москву, то је могло бити решено када је прављен уговор о разминирању терена. Николић је, такође, одбацио медијске тврдње да Русија врши притисак на Србију да потпише споразум о дипломатском имунитету са Центром у Нишу.

„Не врши. У неколико новина сам прочитао наслов да Николић и Дачић раде иза леђа Вучићу да се потпише споразум у Нишу. Нико овде никоме не ради иза леђа”, каже Николић и додаје да он у односима са Русијом нема никаквих тајни ни пред ким: „Зна се колико волим Русију и зна се колико ја лично желим да будемо у ЕУ”.

У интервјуу за Тасс, Николић оцењује да се Европска унија удаљила од својих принципа да буде заједница држава и додао да се Брисел наметнуо као престоница нове наднационалне државе, где људи имају огромне плате и не маре за своје земље. Он је напоменуо да не може да каже шта ће бити са ЕУ, али је додао да криза евра није била толико болна за Унију као санкције према Русији. Николиоћ је указао да је то велики проблем за мале европске земље, које су спречене да извозе и бачене су у конкуренцију са развијенијим државама ЕУ.

„ЕУ је некима мајка, а некима маћеха”, рекао је Николић и изразио искрену наду да ће ЕУ превазићи ту кризу, али то подразумева хитну конверзацију са Русијом. Он такође сматра да је мигрантска криза за ЕУ била први озбиљан изазов, пред којим се распало оно што је је било потписано и договорено.

У вези са тиме, додао је, Србија је у повољној позицији као земља транзита. С друге стране, међутим, Србија зависи од других држава, рекао је и додао да земља не може за стално да прими више од 3.000 избеглица. За ту кризу последњу треба кривити Србиију, јер она није ни на који начин умешана у збивања на Блиском истоку или у Африци, каже Николић и признаје да није превелики оптимиста у погледу заустављања мигрантског тока.

Говорећи о Сирији, он је рекао да би та земља, да није руске интервенције, могла да понови историју других држава које нису имале заштиту и постала би територија такозване Исламске државе, коју би неко у свету могао и да призна. Николић каже да је у време када се тероризам на Косову развио до успостављања квази-државе, коју су неке земље, и прогресивне и фундаменталистичке, почеле да признају, био убеђен да ће доћи време да неке снаге исламског света схвате да се оружје може употребити за стварање државе.

Николић напомиње да је његов став да Русија треба да буде у војном виду укључена у заштиту Сирије на захтев владе те земље, што значи заштиту од тероризма, и много је боље бити заштићен од тога у Сирији него у Русији, преноси Тасс.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh