Gradovi

Nikolić sa Vidodom: Prijateljski odnosi, unaprediti ekonomsku saradnju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Indonezije Ðoko Vidodo istakli su danas u razgovoru dobre i prijateljske odnose dve zemlje i založili se za unapređenje ekonomske saradnje.

DŽAKARTA – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Indonezije Đoko Vidodo istakli su danas u razgovoru dobre i prijateljske odnose dve zemlje i založili se za unapređenje ekonomske saradnje.

Predsednik Nikolić se zahvalio predsedniku Vidodu na srdačnoj dobrodošlici i spremnosti da razvija saradnju u svim oblastima, a Vidodo je izrazio spremnost da ohrabri investitore iz te zemlje da ulažu u Srbiju.

Drugog dana zvanične posete Indoneziji predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i njegovoj supruzi Dragici, Vidodo je priredio svečani doček uz vojne počasti, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika.

Nakon intoniranja dve himne, ceremonije obilaska počasne garde, predstavljanja delegacija dve zemlje, Nikolić i Đoko Vidodo su imali „tet a tet“ sastanak, koji je trajao gotovo sat vremena, navodi se u saopštenju.

Na bilateralnom sastanku u plenumu, predsednik Đoko Vidodo izrazio je zadovoljstvo što je predsednik Srbije prvi put došao u zvaničnu posetu Indoneziji, a posebno zato što je to prva poseta nakon 58 godina.

On je konstatovao da su bilateralni odnosi veoma dobri, da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet i da takođe postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i novih tehnologija.

Predsednik Nikolić se zahvalio predsedniku Vidodu na srdačnoj dobrodošlici i spremnosti da razvija saradnju u svim oblastima.

„Sada je mnogo lakše razgovarati sa Srbijom nego pre deceniju ili dve. Danas Srbija obnavlja stara prijateljstva i posvećena je miru, stabilnosti i prosperitetu“, rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija ne meri prijateljstva po veličini teritorije, ili obimom trgovinske razmene.

„Uveren sam da će iskreni i prijateljski odnosi Srbije i Indonezije trajati večno“, rekao je predsednik Srbije.

„Mi čvrsto stojimo na evropskom putu, ali poštujemo i suštinske principe nesvrstanih. Nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i zahvalni smo što Indonezija, kao najveća islamska zemlja, poštuje našu teritorijalnu celovitost i suverenitet“, naglasio je predsednik Srbije.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, Nikolić je rekao da se Srbija nalazi na tranzitnoj ruti i da je pokazala humanost i razumevanje.

„Mi smo se više puta suočavali sa humanitarnim katastrofama. Učestvujemo u mirovnim misijama širom sveta i dobijamo pohvale za stručnost, osposobljenost, a pre svega humanost“, podvukao je Nikolić.

Osvrnuvši se na ekonomske odnose, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija stabilna i da je izašla iz recesije.

„Mere koje preduzima vlada su ocenjene kao veoma dobre i Srbija beleži rast“, naglasio je Nikolić.

On je zatražio od predsednika Vidoda da ohrabri investitore iz te zemlje da ulažu u Srbiju.

Đoko Vidodo je podvukao da su tokom perioda nesvrstanih, dve zemlje imale veoma intenzivne bilateralne i multilateralne odnose, a da sada žele da unapređuju saradnju sa Srbijom, posebno u oblasti ekonomije, obrazovanja i arhive.

„Spremni smo da ohrabrimo naše investitore da ulažu u Srbiju i izuzetno mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo dva važna sporazuma“, naveo je indonežanski predsednik.

„Što se tiče nepriznavanja Kosova i Metohije, ostajemo pri čvrstom stavu da međunarodna pravila i principi moraju da se poštuju. Pažljivo pratimo dijalog Beograda i Prištine i uvereni smo da on doprinosi miru u regionu i šire. Zahvalni smo na podršci Srbije i intenzivno ćemo raditi na tome da se kroz dijalog naši odnosi unaprede u svim oblastima“, poručio je Vidodo.

Nakon konferencije za novinare, predsednik Đoko Vidodo priredio je svečani banket u čast predsednika Srbije i njegove supruge.

Tokom jutra, drugog dana posete Indoneziji, Nikolić je položio venac na Nacionalno groblje heroja „Kalibata“.

Na Nacionalnom groblju heroja “Kalibata” sahranjeni su nacionalni heroji, vojni veterani, vojnici koji su poginuli u toku borbe za nezavisnost Indonezije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Nakon ceremonije polaganja venaca, predsednik se upisao u knjigu utisaka.

Nikolić je razgovarao sa ministrom saobraćaja u indonežanskoj vladi Ignasiusom Đonanom, a zajednički je konstatovano prijateljstvo dve zemlje sa čvrstim temeljom još iz perioda Pokreta nesvrstanost.

Prvog dana zvanične posete, predsednik Nikolić je juče obišao Nacionalni muzej Indonezije i Nacionalni spomenik Indonezije.

Preview

NIKOLIC I VIDODO

Slide

TOMISLAV NIKOLIC, DJOKO VIDODO

Slide

TOMISLAV NIKOLIC, DJOKO VIDODO

Slide

NIKOLIC I VIDODO

Slide

NIKOLIC I VIDODO

NIKOLIC I VIDODO

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh