Novosti online

Николић се састао са Путином

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин честитао је данас председнику Србије Томиславу Николићу на „заслуженој награди” Међународног фонда јединства православних народа која му је уручена у Москви.

„Много сте урадили за заштиту и популаризацију источно-хришћанских вредности. Знам то и лично. Ми смо више пута водили поверљиве затворене разговоре. Хоћу лично да вам захвалим”, рекао је Путин Николићу на почетку састанка у Кремљу.

Председник Русије је оценио да се односи две земље развијају успешно и да ће о томе са Николићем разговарати и данас.

Николић и Путин близу договора о враћању листа Мирослављевог јеванђеља и иконе
МОСКВА– Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је са руским председником Владимиром Путином „скоро договорио” повратак једног листа из Мирослављевог јеванђеља који се налази у музеју у Санкт Петербургу.„Не могу да кажем да смо се потпуно договорили, али смо близу тога да се Србији врати лист који недостаје из Мирослављевог јеванђеља и који је у музеју у Санкт Петербургу, а Србија да врати Русији икону Богородице Владимирске из 17. века која се налази у Народном музеју у Београду”, рекао је Николић после сусрета са Путином у Кремљу.„Свака ствар да буде на свом месту”, додао је председник Србије.

Николић је захвалио на честиткама рекавши да му је награда коју је јуче примио „посебно драга јер носи име патријарха Алексеја Другог који је био у Србији када јој је било најтеже”.

Он је Путину захвалио и на времену које је издвојио за сусрет са њиим, иако је, како је рекао, дошао у Москву другим поводом.

„Лично сам захвалан за то што сте прошле и свих прошлих година учинили за Србију”, рекао је Николић.

„Не можете да замислите колико се Србија осећа захвалном због два ваша поступка који се тичу будућности Србије али и Републике Српске”, казао је Николић наводећи да је Русија блокирала резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН и спречила улазак Косова у Унеско.

Николић је казао да би „доношењем резолуције о Сребреници Срби били оптужени као геноцидни народ и потврдили би се стереотипи који су постојали о томе” и подсетио на поступак руског цара који је „у рат ушао да би одбранио српску браћу”.

„Знам колико је тешко у Савету безбедности УН ставити вето и тај ће потез остати запамћен у Србији… Ово носим на срцу и једва сам чекао да вам све то кажем и да завалим за подршку коју Србија има у у покушају да стане на своје ноге и прикључи се развијеним земљама”, нагласио је Николић.

(Фото П.Р.С./Бета)

Николић је Путину захвалио и за испољено разумевање за понашање Србије у међународним односима као и за храброст коју Русија показује у борби против Исламске државе.

„Нажалост ово није 1999. година, иначе (да јесте) ми не бисмо говорили о бомбардовању Србије”, казао је председник Србије додајући да је то хтео да каже и пред новинарима.

Путин је оценио да две земље имају историјски добре односе, али да се нада да ће се окренути садашњости .

„Надам се да ћемо се сада пребацити на савремена, позитивна питања дневног реда”, рекао је председник Русије наводећи да ће са Николићем разговарати о ситуацији у региону и о билатералним односима.

Путин је као значајно оценио то што је премијер Србије Александар Вучић јесенас посетио Москву и што ће, како се нада, руски премијер Дмитриј Медведев ускоро посетити Београд.(Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh