• Gradovi

  Nikolić: Spremni da tokom zime smestimo i do 6.000 izbeglica

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras u Briselu da mu je makedonski predsednik Ðorđe Ivanov čestitao na otvaranju prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, ali da su se dotakli i nekih spornih pitanja.

  BRISEL – Srbija je spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi.

  Nikolić je novinarima posle sastanka, kojem je prisustvovao i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, rekao da je Evropska unija pohvalila ulogu Srbije u migrantskoj krizi, kao i da će naša zemlja nastaviti da se ponaša tako, bez obzira na to kakva i kolika će biti podrška EU.

  „Na sastanku sam rekao da smo spremni, za razliku od Makedonije, da privremeno na određeno duži rok smeštamo migrante, posebno tokom zime. Da smo spremni 3.000 do 6.000 pa možda i više migranta da primimo, kao i da nam za to treba pomoć“, rekao je Nikolić.

  Prema njegovim rečima, evropski komesar Johanes Han je rekao da za to vrlo brzo mogu da budu izdvojena sredstva.

  Nikolić je rekao da je na sastanku bilo reči i o saradnji Srbije, Grčke i Makedonije, kao i o tome koliko se migranata može očekivati tokom zime u tim zemljama, odnosno koliko su dogovori Evropske unije sa Turskom uticali na smanjenje broja migranata.

  Kako je rekao, sada ulazi oko 5.500 migranata dnevno, veliki broj ljudi ima falsifikovana dokumenta, a „nešto se krupno dešava i u krijumčarenju ljudi“.

  Nikolić je rekao da Srbija ostaje dosledna u tome da želi da zbrine sve ljude i da im pruži pomoć.

  Predsednik Srbije je rekao da je na sastanku bilo reči o finansijskoj pomoći o kojoj bi trebalo da se izjasni Evropski parlament.

  „Ja sam manje insistirao na ciframa koje ćemo dobiti, samo sam izneo probleme i rekao šta moramo da rešimo, a da li EU može da izdvoji sredstva ili ne, da li hoće ili ne, o tome će se razgovarati“, rekao je Nikolić i dodao da je očigledno da postoji dobra volja u Evropskoj komisiji.

  „Tusk će o tome sutra obavestiti i Evropski savet i on očekuje podršku za naše razgovore“, rekao je Nikolić.

  Predsednik je ocenio da se Evropa sada dobro organizuje po pitanju migranta, kao i da je do sad delovala prilično neorganizovano.

  „Mislim da se pokrenula mašinerija koja je odavno trebalo da se pokrene, i da se oranizovano pripremamo za mnogo toga lošeg što se dešava u Africi i na Bliskom istoku“, rekao je Nikolić.

  Nikolić je novinarima preneo da je na sastanku izrazio i zadovoljstvo što je Srbija otvorila prvo poglavlje.

  Čestitke za poglavlja, razgovor i o spornim pitanjima

  Nikolić je rekao da mu je Ivanov čestitao na otvaranju prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, ali da su se dotakli i nekih spornih pitanja.

  „Onda smo razgovarali o budućnost, dokačili se prošlosti, a to znači da sam ukazao predsedniku Makedonije zašto nije bilo dobro što je Makedonija glasala za Kosovo u Unesko, on je meni rekao da nije dobro što je postavljena tabla na kojoj piše Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, rekao je Nikolić.

  On je dodao da je Ivanovu odgovorio da sve u vezi table kaže u Evropskoj komisiji.

  „Neka vam promene taj naziv, pa se onda ne ljutite. Tu Evropljani prolaze, oni treba da znaju u koju državu ulaze“, rekao je Nikolić.

  Kako je primetio, onda su se „dokačili cara Dušana“, a onda prekinuli jer su videli da to može da ode i suviše daleko.

  Na pitanje novinara da li će Srbija povući priznanje oficijalnog imena Makedonije, Nikolić je odgovorio:

  „To ne znači. Srbija je `98 prihvatila ime Makedonija, zatim je Makedonija priznala nezavisnost Kosova, a Srbija nije reagovala negativno. Potom je Makedonija glasala u Unesku za Kosovo, a Srbija nije reagovala negativno. Zašto bi sad reagovala negativno“.

  Nikolić i Ivanov su danas u Briselu učestvovali na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a glavna tema je bila izbeglička kriza.

  Ivanov: Makedonija moze da primi u tranzitu oko 2.000 migranata

  Ivanov je rekao na zajednickom sastanku sa Nikolićem, Hanom i Tuskom da Makedonija ima kapaciteta da u tranzitu privremeno primi oko dve hiljade migranata.

  Ivanov je objasnio da je Makedonija zemlja sa dva miliona stanovnika i nema kapacitet za zadrzavanje lica, već samo za tranzit, budući da je teritorija te zemlje mala kao imajući u vidu činjenicu da ni izbeglice ne bi želele da im se zatvori koridor.

  On je, kako prenosi MIA, to rekao povodom izjave predsednika Nikolića da je Srbija spremna da tokom zime smesti i do 6.000 izbeglica.

  Ivanov je dodao da je Srbija sa tim brojem izasla u skladu sa svojim brojem stanovnika, ponavljajući da Makedonija ima samo dva miliona.

  Makedonski predsednik je istakao i da je pomoć EU neophodna za resavanje migrantske krize i da time EU i sama sebi pomaže.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com