Gradovi

Nikolić: Srbe i Jermene povezuje mnogo toga

Nikolić: Srbe i Jermene povezuje mnogo toga

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da Srbe i Jermene povezuje mnogo toga, možda najviše stradanja kroz koja su prošla dva naroda, i istovremeno izrazio očekivanje da jermenski predsednik Serž Sargsjan do kraja godine poseti Beograd.

Nikolić se danas sastao sa Kasparom Karampatijanom, predsednikom Evropske federacije Jermena za pravdu i demokratiju i biskupom Datevom Hagopianom, prelatom rumunskih Jermena.

„Bio sam veoma ponosan što sam imao priliku da se obratim povodom obeležavanja stogodišnjice pogroma nad Jermenima i kažem da ako iko može da razume i oseti nesreću koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija“, rekao je Nikolić.

On je izrazi dodao da očekuje da predsednik Jermenije Serž Sargsjan, dođe u zvaničnu posetu Beogradu do kraja godine.

Nikolić je naveo da se trudi da spoljna politika Srbije bude veoma jasna i da njenu suštinu čini jačanje prijateljstava širom sveta, ali da to ne znači da mi o međunarodnim događajima nemamo svoj stav.

„Naprotiv, sve što je pozitivno, ili negativno mi ćemo tako i kvalifikovati“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da želi da bude upamćen po tome da se jasno izražavao o tome ko su nam bili pravi prijatelji, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Naglasivši privrženost Srbije punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, predsednik Nikolić je podvukao da to ne znači da ćemo pokvariti prijateljstvo sa Rusijom ili da će privržnost Rusiji moći da pokvari naš evropski put.

Karampatijan, predsednik Evropske federacije Jermena za pravdu i demokratiju se zahvalio predsedniku Nikoliću na prijemu rekavši da je njegov lični doprinos unapređenju odnosa dve zemlje ogroman.

„Mnoge stvari su pokrenute i naša saradnja je učvršćena, zahvaljujući vašem ličnom zalaganju“, rekao je Karampatijan.

On je preneo Nikoliću iskrene pozdrave jermenskog predsednika, uz želju za što skoriji susretom.

Biskup Datev Hagopian je predsedniku Nikoliću preneo informaciju da je poklon njegove Svetosti Karekina II, vrhovnog Patrijarha i Katolikosa svih Jermena, ikona Majke Božije, namenjena Manastiru Svetog Dimitrija u Bajčetini.

On je istakao da je ikona visoka preko dva metra i da zbog veličine i vrednosti putuje za Srbiju, preko Rusije i Rumunije.

Ikona Majke Božije, će večno podsećati dva naroda na bliskost i prijateljstvo, naglasio je biskup Hagopian, navedeno je u saopštenju.

On je izrazio nadu da će u Srbiji biti napravljeno sedište svih Jermena bivše Jugoslavije, koji bi imali svoju crkvu i svoju školu i očekivanje da će susresti verskih i svetovnih poglavara biti još češće u budućnosti.

Preview

KASPAR KARAMPETIJAN

Slide

NIKOLIC I KARAMPETIJAN

Slide

TOMISLAV NIKOLIC

Slide

NIKOLIC I KARAMPETIJAN

KASPAR KARAMPETIJAN

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh