Gradovi

Nikolić sutra u Moskvi, u četvrtak sa Putinom

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće 9. i 10. marta u dvodnevnoj radnoj poseti Rusiji tokom koje će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Susret Nikolića i Putina predviđen je za drugi dan posete 10. marta u Kremlju, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Pres služba Kremlja navodi da će dva predsednika tokom sastanka razgovarati o trenutnom i budućem razvoju strateškog partnerstva između Rusije i Srbije, te razmeniti stavove o ključnim aspektima dalje saradnje u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi, prenosi Tas s.

Putin i Nikolić će se osvrnuti i na aktuelna pitanja na međunarodnom i regionalnom planu, dodaje se u saopštenju iz Kremlja.

Prvog dana posete Moskvi, predsednik Nikolić će se sastati sa Patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom koji će predsedniku Srbije uručiti posebnu nagradu, Međunarodnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja nosi ime Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije Alekseja II.

Predsednik Srbije će se sastati i sa direktorkom Federalne agencije Ruske Federacije za pitanja sunarodnika i međunarodnu humanitarnu saradnju, Ljubov Glebovom.

Inače, predsednik RF Vladimir Putin je postavio Ljubov Glebovu da vodi realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Uoči posete Rusiji, Nikolić je za ruske medije istakao da Srbija i Rusija imaju ekskluzivne političke odnose, a da Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO.

Prema njegovim rečima, da je drugačije, Rusiji bi bilo lako da kaže da će njena pozicija, ako Srbija želi u EU, biti kao i prema drugim državama Unije.

„Ne, Rusija je uvek bila korak ispred u svojoj podršci Srbiji nego što bi se očekivalo“, istakao je Nikolić.

Nikolić je, takođe, odbacio medijske tvrdnje da Rusija vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Centrom u Nišu.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh