Gradovi

Nikolić: Vatikan ne žuri sa kanonizacijom Stepnca

BEOGRAD – Vatikan neće žuriti sa odlukom o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u oktobru o tome sa poglavarom Rimokatoličke crkve razgovarao o toj i drugim temama značajnim za odnose Beograda i Vatikana.

Nikolić kaže da je kanonizacija Stepinca problem u odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, te da je tokom tadašnjeg boravka u Vatikanu papi Franji rekao:

„Nažalost, kada je Vatikan proglasio sve katolike u bivšoj Jugoslaviji za Hrvate, osim Slovenaca, tada je došlo do toga da kada se sukobe Hrvati i Srbi, sukobe se i dve crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi… A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragoceno je bilo to što je papa rekao da će da formira komisiju“, naveo je predsednik i dodao da je zahvalio papi na tome što o pitanju koje je isključivo u njihovoj nadležnosti žele da razgovaraju I sa SPC.

Na to mu je, kaže, papa odgovorio:

„Ne, ne, ne. Ako bi SPC bila protiv kanonizacije Stepinca, a ja mislim da bi bila, onda bi to bio prvi svetac u hrišćanstvu koga jedna crkva ne bi priznala. Meni to ne treba“.

Činjenicu da Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepinca, Nikolić tumači kao znak da su „oni (Vatikan) svesni grešaka“.

Predsednik Srbije je u sinoćnjem intervjuu Prvoj TV rekao da se, nažalost, sudeći prema pisanju medija, sav njegov trud u vezi sa tim sveo na to da mi čekamo da se izjasni patrijarh moskovski o tome da li će se sresti naš patrijarh i papa.

Ispalo je, kaže, da mi zavisimo od moskovskog patrijarha, a ne zavismo jer srpska crkva je autokefalna.

„Ako se patrijarh moskovski i cele Rusije sreće sa papom zašto se naši ne bi sretali, ili zašto se naši ne bi sretali ako se patrijarh moskovski ne sreće sa papom…“, zapitao je predsednik Srbije.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh