Gradovi

NIN fokus sutra o potencijalima poslovanja s Kinom

BEOGRAD – Biznis konferencija NIN fokusa i Privredne komore Srbije, kojoj je cilj da upozna kineski način rada, razmišljanja, poslovanja i potencijale tog tržišta, biće održana sutra u PKS.

Na konferenciji nazvanoj “Srbija na novom putu svile – Kako uspešno poslovati sa NR Kinom” prisustvovaće, kako je najavljeno, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar energetike Aleksandar Antić, predsednik PKS Marko Čadež, ambašador Kine u Beogradu Li Mančang, ekspert za rudarstvo, menadžment i strateški marketing iz Graca Vilhelm Šober, kao i brojne druge istaknute ličnosti.

Međudržavna saradnja Srbije i Kine je na visokom nivou što potvrđuju aktivni projekti koje finansira ili izvodi kineska strana u saradnji sa vladom.

Kinezi su, kako saznaje Tanjug u Vladi Srbije, prilikom posete premijera Aleksandra Vučića u novembru prošle godine, izrazili potpunu otvorenost za razvoj trgovine, naročito kineskog uvoza.

Robna razmena, prema zvaničnim podacima, beleži konstantan porast poslednjih godina, ali uz veliki deficit na srpskoj strani.

Primera radi, rast srpskog izvoza u Kinu je u prvih osam meseci 2015. godine u odnosu na isti period prethodne, iznosio 92,3 odsto, ali je u apsolutnom iznosu izvoz ove godine bio 12,2 miliona evra.

Vrednost uvoza iz Kine u istom periodu iznosila je 862 miliona evra, što je više za 13,9 odsto u odnosu na isti period 2014. godine. U tom periodu NR Kina je zauzela četvrto mesto na listi zemalja iz kojih Srbija uvozi.

Iz Srbije u Kinu, prema podacima Međunarodnog trgovinskog centra najviše se izvoze drvo i proizvodi od drveta, mašine i nuklearni reaktori, električna oprema, plastika, metal, kovani novac i drugo. Iz Kine u Srbiju se uvozi najviše električna oprema, mašine i nuklearni reaktori, plastika i plastični proizvodi, aluminijum, odeća i pribor, i drugo.

Kinezi tvrde da su zaintersovani za uvoz visoko kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, vina, mesa i mlečnih prerađevina, a budući da je ta zemlja veliki poljoprivredni proizvođač, ima potencijala za široku saradnju u toj oblasti.

U okviru Mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) predviđeno je da posebna pažnja bude posvećena jačanju investicione i boljoj ekonomskoj saradnji, te je u tom cilju formirana posebna sekcija za saradnju Agencija za promociju investicija zemalja CEE i Kine.

Međudržavna saradnja je na visokom nivou što potvrđuje broj aktivnih projekata koje finansira ili izvodi kineska strana u saradnji sa Vladom Srbije, a neki od uspešnih projekata su most Zemun – Borča, TE KO Kostolac, delovi autoputa, čija je ukupna vrednost premašila iznos od 1,7 milijardi dolara kredita kineske Eksim banke.

Međusobni principijelni stavovi poštovanja suvereniteta i integriteta posebno su izraženi principijelnim stavom NR Kine povodom nepriznavanja JPN Kosova, odnosno stavom Srbije o nepriznavanju samostalnosti kineske provincije Tajvan.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh