• Analize I Kolumne

  НИШ – ГРАД КОГА НЕМА

  nis

   

  Лако је рећи да наш Град дуго није био у овако тешкој ситуацији као данас.

  Узроци пропадања или још боље рећи лаганог нестајања Ниша, су свакако вишеструки, и објективни и субјективни, али локална власт не може побећи од одговорности.

  Одговор власти на лошу ситуацију у граду је комбинација инертности и неспособности.

  Сведоци смо да је у Нишу, целокупан систем локалне самоуправе у потпуности урушен који данас функционише само по инерцији.

  Једини излаз из безнађа актуелне власти виде у новим задужењима, којим се Град уводи у својеврсно дужничко ропство.

  goran dss

  Уколико се овом додају чињенице да се као јемци нових кредита постављају јавна комунална предузећа која су већ оптерећена сопственим лошим пословањем извесно је да се Град Ниш већ налази у својеврсном ванредном стању.

  О начину вођења Ниша сведочи сликовито извештај Државне ревизорске институције.

  Демократска странка Србије, сматра да систем локалне самоуправе мора да се постави на структурално другачијим основама. На првом месту ДСС у Нишу предлаже укидање градских општина.

  Овај експеримент који траје већ 15-так година, показао је да су градске општине сведене на филијале странака на власти које служе удомљавању страначких функционера.

  Градске општине коштају грађане Ниша око 500 милиона динара, што је еквивалет изградњи осам обданишта годишње.

  Од овог издатка више од 60% потроши се на плате разних општинских функционера.

  Председници појединих градских општина имају већу плату од председника Републике Србије.

  Уштеда у градском буџету која би била узрокована укидањем градских општина омогућила би бесплатан превоз за све грађане Ниша, старијих од 70 година, као и за значајан део популације коју чине ученици основних и средњих школа.

  Ове уштеде омогућили би исплату 100% надокнаде за труднице за време трајања породиљског боловања, као и финансирање трошкова одласка на међународна такмичења младих Нишлија који су већ показали да заслужују овај вид подршке.

  Јавни сектор мора да буде доступан свим грађанима Ниша.

  GORAN DJ

  У том смислу ДСС Ниш сматра да је неопходно да се сва запошљења у јавном сектору обављају путем обавезног јавног конкурса, који би учесницима омогућио и право на судску заштиту својих права у поступку учешћа на конкурсима.

  Избор директора јавних предузећа и установа мора да се измести из страначких одбора и путем јавних конкурса омогући учешће свих оних који сматрају да својим идејама и плановима могу да допринесу реформи јавних предузећа и установа. Јавни сектор у Нишу, не сме да остане забран у коме политичке странке спроводе своју страначку политику.

  ДСС у Нишу залаже се за поновно формирање Радио Ниша који ће морати да има најмање два канала.

  Кључно је овде питање јавног интереса. Да ли је јавни интерес за информисањем мањи у Нишу и Шумадији него у Новом Саду и Војводини?

  Зашто се њима даје оно на шта Крагујевчани и Нишлије немају право. А при том, сви треба да плаћају исту претплату или издвајамо за јавне сервисе из заједничког буџета. Питање постојања регионалних, односно локалних јавних сервиса има и димензију, која се тиче, пре свега, равноправности грађана.

  Ово питање, поставља се у централној, западној, источној и јужној Србији.

  Грађани Ниша имају право на јавни сервис.

  Историја нашег Града јасно указује да регионални јавни сервис као што је то некада био Радио Ниш, има значајно место не само у информативном, већ и у културном животу Града.

  Посебан проблем на који су осетљиви грађани Ниша представљају стање у Топлани и функционисање Паркинг сервиса.

  Топлана се претворила у генератор незадовољства грађана Ниша, који у хиљадама свакодневно протествују против политике сумњивих рачуна за грејање којима Топлана заједно са градским већем оптерећује буџете Нишлија.

  Паркинг сервис се претворио у своју супротност претварајући се у ноћну мору грађана Ниша. Уместо политике уређења и изградње паркинг простора, Паркинг сервис злоупотребљава свој положај комуналног предузећа заводећи својеврстан терор у Граду, заједничким деловањем са приватним извршитељима.

  Резултати руковођења Градом из времена када је ДСС био на власти данас делују као чиста егзотика.

  ДСС са својом листом кандидата заједно са коалиционим партнером Српским покретом ДВЕРИ, нуди грађаним Ниша нови поглед на проблеме и решења за нагомилане проблеме.

  др Горан Ђорђевић

  (аутор је председник ГО ДСС Ниш)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com