• BG

  NIS-ovi stipendisti iz Srbije najbolji na ruskim fakultetima

  Kroz program „Energija znanja” 18 stipendista NIS-a ove godine diplomiralo je na ruskim univerzitetima i bili su među najboljim studentima, a šestoro akademaca iz Beograda primio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

  Od 18 stipendista, koji su diplomirali ove godine, šestoro će nastaviti master studije u Rusiji, dok će ostali od septembra početi da rade u NIS-u.

  Gradonačelnik Radojičić kaže da se često zaboravlja koliko dobre univerzitete ima Rusija i koliko je uspešnih ljudi, svetskih naučnika poteklo sa ruskih univerziteta.

  „NIS i Gasprom su odgovorne kompanije koje su obezbedile sredstva i stipendirale mlade ljude iz Srbije. Mi, kao društvo moramo da vodimo računa da uspeesni mladi ljudi ostanu u Srbiji”, naveo je Radojičić.

  Ističe da je NIS društveno odgovorna kompanija koja osim programa „Energija znanja” ima i druge, a obezbeđuje i sredstva za takmičenje naših mladih matematičara na svetskim olimpijadama.

  Program „Energija znanja” pokrenut je 2012. godine i podrazumeva saradnju sa školama, naučnim društvima, fakultetima i univerzitetima u Srbiji, regionu i Rusiji, kao i individualne programe – stipendiranje studenata.

  Kroz program stipendiranja do sada je prošlo više od 90 studenata, od čega je za studiranje na prestižnim Ruskim univerzitetima dodeljeno 30 stipendija.

  Zamenik generalnog direktora NIS-a, direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a Vadim Smirnov istakao je dobru saradnju sa gradom Beogradom i u drugim programima kao što je program „Zajednici zajedno”, gde su obezbeđena sredstva za zdravstvene ustanove u Beogradu.

  On je naglasio da stipendiste koji su završili fakultete čeka posao u NIS-u, a neki od njih će nastaviti master studije takođe u Rusiji.

  Kako kaže stipendisti NIS-a nisu bili samo najbolji studenti iz Srbije, već najbolji studenti u Rusiji.

  „Većina njih su dobili diplome sa odlikovanjem, a to znači da su više od 80 odsto ocena bile najviše ocene. Sistem obrazovanja u Srbiji može da bude ponosan na takve rezultatima”, rekao je Smirnov.

  Dodaje da će NIS nastaviti i dalje saradnju sa Beogradom kroz razne programe.

  Među stipendistima NIS-a danas je bila i Jovana Karanović koja je završila osnovne studije na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „Gupkin” u Moskvi i od septembra biće u redovima kompanije NIS.

  Studiranje na jednom od najprestižnijih univerziteta za nju je bila čast i obaveza, obaveza da u najboljem svetlu predstavi Srbiju, ali i opravda poverenje NIS-a.

  „Za mene status stipendiste NIS bila značajna prekretnica, korak bliže ka ostvarenju cilja. Od septembra počinjemo da radimo u NIS-u i verujem da ćemo imati priliku da primenimo stečeno znanje sa fakulteta, ali i tokom prakse koja je održavana svakog leta u kompaniji”, navela je ona.

  Dušan Jakovljević nakon završenih osnovnih studija od NIS-a je dobio priliku da nastavi master studije.

  On se zahvalio NIS-u na stipendiji i što su tokom studija mogli da se posvete nauci ne razlišljajući za praksu i posao.

  Osim Jovane i Dušana kod gradonačelnika su danas bili i Anđela Avramović, Irena Gorjanc, Luka Perišić, Rastko Rašajski.

  Izvor: Politika

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com