Novosti online

Нисам се покајао што сам дошао у Северну Кореју

У мом животу се ништа није променило откако је Северна Кореја лансирала сателитску ракету, али примећујем да су људи на улицама Пјонгјанга веселији и задовољнији. Пошто је у исто време била и Кинеска нова година, славиле су се оба догађаја. Вероватно је та синхронизација била и планирана. Људи су овде веома поносни због последњих дешавања, зато што то представља изузетан технолошки напредак. Ако оставимо по страни политику и друге интересе, може да се констатује да је Северна Кореја урадила нешто што је достижно за свега неколико земаља на свету…

Овако наш одбојкашки стручњак Бранислав Моро (59) описује атмосферу у Северној Кореји у којој ради у последњих десет месеци, као тренер женске екипе „25. април” и селектор репрезентације. Једини је странац у севернокорејском спорту, а због одличних резултата у војном тиму (25. април је Дан армије у тој земљи) недавно га је примио председник државе Ким Џонг Ун.

–Радио сам у 11 земаља у којима сам се живо интересовао и за ствари које нису везане за спорт, па сам тако научио да више верујем својим очима него предрасудама или ономе што сам прочитао у новинама или чуо на телевизији – говори у телефонском разговору за „Политику” Бранислав Моро, последњи селектор женске репрезентације Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

– Кад је реч о Северној Кореји, многе ствари нису онакве како их описују страни, али неретко и наши медији. Она толико индустријски напредује да већина земаља у Европи може да јој позавиди. Рецимо, један мој пријатељ, Италијан, дошао је недавно у Пјонгјанг да би купио машине за своје фабрике у Италији и Румунији. Кад сам га питао зашто купује у Северној Кореји, рекао ми је да овде постоји једна од најбољих фабрика за фабричке машине на свету. Они су и под санкцијама развили такву производњу. Управо док причам с вама гледам на једну велелепну фабрику о каквој можемо само да маштамо у Србији.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh