Analize I Kolumne

Niške priče: Mudrost ispred (rasipničkih) interesa (razmaženih) građana

nis_ekspres_sneg_2014f9c0783

Dve generacije  ranije naši preci gazili su sneg do pojasa često jureći mnogostruko jačeg neprijatelja u ljutim nemačkim mašinama, toliko cenjenim na ovim prostorima i dan danas. I ništa im nije falilo.

Nisu jurili novinare cmizdreći kako je sneg mokar (ma ajde…), i  hladan i kako su im mokre noge,  nego su jurišali na Nemce i oslobađali otadžbinu. A danas sve pekmez do pekmeza.

Pao sneg u Nišu jedva da deca mogu normalno da se grudvaju, a tzv. građani (u stvari nekorektni izazivači besmislenih primedbi) povikali u glas: „Niš je neprohodan, ne mogu deca u školu, žena mi ne može na posao, a ja ne mogu na pijacu“.

A da ih sve pitamo da li su dečica  zaista toliko tužna što ne mogu u školu, žena što ne može na posao, a vi muževi što ne idete na pijacu?

U stvari svi u kući, kada su videli sneg, skakali su od radosti. Deca pobegoše na sankanje, žena na kafu kod komšike, a muževi u najbližu kafanu. I svi su se molili da sneg potraje što duže, ali su istovremeno licemerno prozivali gradsku vlast što „ne očisti grad.“

Tim žalopojkama, naravno, brže bolje, pridružila se sva vaskolika opozicija kojoj  je u biti bilo krivo što je i ova vlast primenila pametan  koncept patentiran od strane svih prethodnih gradskih vlasti, a koji poetično zvuči: „sunce našeg neba sneg će otopiti … kad tad.“  I…tako i bi.

Ogreja sunce i otopi sneg dok opozicija jedva stiže da promrlja „ujedinićemo se“. I gde su sada svi ti kritičari koji su zagovarali trošenje energetskih i ljudskih resursa u nepotrebnoj akciji čišćenja grada od snega. Mudra odluka koja se oslanjala na majku prirodu, kao i decenijama ranije,  opet je pobedila.

Mudra niška vlast zaslužuje sve pohvale jer je po ko zna koji put uštedela gradske pare ne trošeći ih uludo na benzin za kamione-čistače snega, ili vanredne dnevnice za komunalce. Koliko je samo novca svih ovih godina sačuvano jer nisu nepotrebno bačeni na kupovinu, navodno potrebnih, kamiona i drugih budalastih luksuzarija.

Kažu Novi Sad ima 40 kamiona, Beograd 170 a mi 9. Pa … pravo je pitanje zašto se ne kazne novosadske i beogradske vlasti za bacanje para, ali i zašto Niš ne proda tih 9 kamiona, jer.. kako beše…“sunce našeg neba sneg će otopiti…kad tad.“ A novac bi ionako mogao da se utroši na mnogo pametniji način…

Na primer montipajtonovci su imali Ministarstvo za šašavi hod. Šta bi falilo Nišu da ima bar Sekretarijat za šašavi hod !
Milutin Simić

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh