Gradovi

Niški klaster i privreda predstavili potencijale u Beču

Niški klaster naprednih tehnologija i Regionalna razvojna agencija jug predstavili su privredne potencijale ovog regiona u Beču.

BEČ – Niški klaster naprednih tehnologija i Regionalna razvojna agencija jug predstavili su privredne potencijale ovog regiona u Beču.

U organizaciji Saveza Srba u Austriji održane su prezentacije potencijala za ulaganja kako za Austrijance, tako i dijasporu.

Predsednik Saveza Zoran Aleksić objasnio je da već duže vreme postoje napori Privredne komore Srbije da na pravi način promoviše mala i srednja preduzeća iz Srbije, a dijaspora u tome može da pomogne stavljajući na raspolaganje svoju infrastrukturu i kontakte koje ima.

Savez je u Beču organizovao prezentaciju u prostorijama Socijaldemokratskog privrednog saveza, kao i na Danima srpske kulture.

Menadžer Klastera naprednih tehnologija iz Niša Goran Mladenović ukazao je da je u Beču predstavljeno 170 visokotehnoloških kompanija koje rade u sklopu klastera.

„Klaster naprednih tehnologije okuplja većinu najboljih kompanija. Među njima su kompanije koje imaju proizvode svetskog ranga“, podvukao je on.

Mladenović je ukazao da klaster ima saradnju sa firmama na svim kontinentima, i da svoje projekte sada predstavlja dijaspori i austrijskom tržištu.

„Prezentovali smo ne samo potencijale u visokim tehnologijama već i potencijale niškog regiona. Saradnja sa dijasporom je dvosmerna priča i moramo da uložimo mnogo vremena i energiju da bi ta saradnja bila plodonosna“, naglasio je on.

Mladenović je istakao da je klaster, koji je postao centar razvojne tehnologije na Balkanu, krenuo da predstavi šta ima dijaspori.

„Iz klastera verujemo da jako puno ljudi iz sveta vape za tim da dobiju ozbiljnu ponudu. Sigurno da ovako organizovani i sa ovakvim pristupom možemo da krenemo u korake koji bi vodili ka sistemskoj saradnji i doneli mnogo toga dobrog dijaspori i zemlji“, rekao je on.

Dragana Stojanović iz Regionalne razvojne agencije jug objasnila je da je u Beču predstavljen katalog za potencijalne investitore.

U katalogu, kako je istakla, navedene su mogućnosti za ulaganja u niški region, to jest Nišavu, Toplicu i Pirot, koje obuhvata regionalna agencija, za dijasporu.

„Odštampali smo tatalog za potencijalne investitore koji sadrži sve lokacije, ali i sve ono što očekuje ulagače, a tako i olakšice koje nudi država u nišavskom regionu“, podvukla je Stojanović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh