• Gradovi

  НИШКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР УБУДУЋЕ ЈОШ „БЛИЖИ И ОТВОРЕНИЈИ“ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ СА УГРАЂЕНОМ СТОМОМ

   

  Како је живот пацијената са уграђеном стомом и њихових породица, према речима стручњака, другачији и компликованији и у физичком и психолошком смислу и захтева посебне околности и промену појединих навика, Управа нишког Клиничког центра заједно са медицинским особљем које се бави овом здравственом патологијом, одлучила је да у свом регионалном Стома центру, основаном готово пре пет година, додатно „отвори“ своја врата за ове пацијенте и на тај начин још више поспеши досадашњу сарадњу са нишким Удружењем стомираних пацијената.

  Како је речено, план је да убудуће, у договору са члановима Удружења, једном месечно у поподневним сатима, лекари специјалисти, стоматерапеути и медицинско особље у Стома центру, организују прегледе без заказивања, разговарају са пацијентима и њиховим најближима и тамо где је то потребно, пружају и преко потребну психолошку подршку.

  Као директор Клиничког центра Ниш, здравствене установе ка којој гравитира преко 2,5 милиона становника потпуно подржавам све иницијативе Министарства здравља и ресорног министра Златибора Лончара када је реч о превентивним прегледима који итекако помажу у раном откривању карцинома, па тако и ову акцију, јер на овај начин осим што делујемо превентивно, такође смо и на услузи људима којима је помоћ преко потребна, изјавио је генерални директор Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Радовановић.

  Како су истакли људи који се баве овом здравственом проблематиком, први „дан отворених врата“ за стомиране пацијенте биће организован већ ове недеље у Стома центру, те позивају све заинтересоване пацијенте и њихове чланове породице да се одазову и заједничким снагама потруде да им живот буде што квалитетнији.

  Као неко ко се бави том проблематиком годинама, могу слободно да кажем да смо до сада, захваљујући заједничким напорима, успели да превазиђемо донекле ону фазу када пацијент мисли да је стома баук, без обзира да ли је реч о привременој или дефинитивној, па се надам да ће ово унапређење сарадње добро доћи свима, не само пацијентима из Ниша већ из читавог региона, а и њиховим породицама такође, навео је проф. др Горан Станојевић, помоћник генералног директора за хируршка питања.-У Стома центру ћемо, осим редовних активности сваког дана које спроводимо тамо и у нашим специјалистичким амбулантама, осим прегледа и разговарати са пацијентима, а у плану нам је и да у новој згради, у простору за посете пацијентима, оформима мали тзв.“стома кутак“, те ће и тамо моћи да потраже савете сви којима су они потребни, додао је дигестивни хирург Станојевић.

  Према подацима којима располажу стручњаци али и људи из Удружења, канцер дебелог црева и колоректалног система све је чешће обољење, те је зато, како наводе лекари похвално што држава на разне начине и превентивно делује. У нишком Удружењу стомираних пацијената „НИЛКО“, које броји преко стотинак регистрованих чланова истичу да је ово одлична идеја и да је то само корак напред у сагледавању особа које живе са стомом.

  Ми смо и до сада имали одличну сарадњу, ја то знам најбоље јер сам и сама жена која живи са стомом и свима нама је циљ да људе ослободимо страха и покажемо да се и са стомом може живети, а управо овакве акције томе доприносе, рекла је Олга Антонијевић, потпредседница Удружења.

  Управа Клиничког центра Ниш позвала је све пацијенте из Ниша и са југа и југоистока Србије, са уграђеном стомом, да се у што већем броју одазову овомесечној акцији, заказаној за четвртак 25. октобар, где ће у регионалном Стома центру у периоду од 14 до 19 часова бити обављани прегледи и разговори и најавила наставак ове акције и за наредни период.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com