Analize I Kolumne

Нишлије – грађани другог реда у својој земљи!

 

Од 1.1. 2016. године сви грађани Србије имају обавезу да плаћају тв претплату. Али, да ли заједничка обавеза доноси и иста права? Одговор је НЕ.

Новосађани издвајају за РТС само 45 динара, а осталих 105 дају својој новосадској РТВ, односно Телевизији Војводине (2 канала) и Радију Нови Сад (4 канала).

Нишлије свих 150 динара издвајају за Национални јавни сервис (3 канала РТС-а и 4 канала Радио Београда).

Законски је забрањено постојање јавних сервиса јужно од Београда иако су регионални  јавни сервиси предвиђени Медијском стратегијом коју је Влада Србије усвојила 28.9.2011. године.

Нишлије, Лесковчани, Крагујевчани,  постављају све гласније питање? Зашто би они плаћали и финансирали 4 канала Радио Београда и 4 канала новосадског радија када немају право на Радио Ниш, Радио Лесковац и Радио Крагујевац?

Ако не постоји Радио Србија чему онда обавеза Нишлија да финансирају Радио Београд или Радио Нови Сад?

Замислите немогуће, да је држава одлучила обрнуто. Да прода РТВ и Нови Сад остави без регионалног јавног сервиса а да, у исто време, тако нешто постоји у Нишу? Замислите протесте, бунтове, аутономаше, борце за равноправност, невладине организације, “репрезентативна“ медиска удружења  и остале како би се унервозили,  протествовали,  негодовали, писали саопштења, жалили се ЕУ, УН, ОЕБС, Савету Европе? Поништила би се таква одлука у року од 3 минута?

А Нишлије,  а јужњаци? Бунили су се, али није имао ко да пренесе.  Десет дана протеста, окупљања, протесних вожњи, шетњи за одбрану НТВ-а као јавног сервиса, десет дана звиждања и пиштаљки, буквално испод прозора РТС-а у Нишу. Али РТС не чује и не види. Као што није видео и чуо ни 1996. године за изборну крађу, студентске и грађанске протесте. Али тада је било пуно регионалних и локалних независних медија који су то могли да пренесу. Данас су у читавој Србији  под контролом неколико породица,  које су,  гле чуда, парама из буџета, како тврди НУНС у својој “Хроници напада и притисака на новинаре у 2015. години“, покуповале локалне и регионалне медије. Далеко је Београд, зашто га узнемиравати нишком буком. Има он своје престоничке проблеме? А НУНС?

НУНС је сада гласни критичар закона за које се, заједно са УНС-ом, АНЕМ-ом, НДНВ и Локал прессом, борио . Све под  покровитељством Медијске коалиције и њиховог главног кадра Саше Мирковића који је током доношења закона био члан радне групе за израду закона, помоћник министра културе и информисања и државни секретар истог министарства. За сваки случај, да свако слово и зарез закона и подзаконских аката буду у складу са интересима Медијске коалиције и Анема.

А ви Нишлије, гледајте новосадски дневник у 17 сати и београдску хронику у 17.40 сваког дана. Информишите се како живе богатији и успешнији од вас. И плаћајте. За друго не питајте и онако сте грађани другог реда!

И  не питајте за плате појединих звездица на “вашим“ јавним сервисима и све је у најбољем реду. Јер ок је да Ви плаћате, али никако није у реду и да питате колика је плата онима које финансирате? Не питајте и за плате челника јединих неприватизованих медија, Политике и Вечерњих новости, јер од тих износа у глави може да вам се заврти.

Ако је сет медијских закона тако добар, хајде да променимо улоге након неколико година. Отворите регионалну ТВ Југа Србије која би се финансирала као РТВ, а РТВ нека се приватизује. Или мислите да су грађани Србије у Војводини важнији од сиромашних јужњака? Потписаше Нишлије и петицију са 34.985 потписа, три пута се Скупштина града Ниша једногласно изјаснила да је Нишу потребан медијски јавни сервис, тражише Нишлије и референдум. Скупштина града Ниша је покренула и иницијативу о расписивању референдума али на миг из централа странака за тили час су локални политичари схватили да је то сувишно, скупо, непотребно. Ко је луд да пита Нишлије, има ваљда неког ко мисли за њих у престоници!

Остало је много отворених питања после медијске реформе:

Да ли писци закона себе сматрају компетентним за равномерни регионални развој и демографске токове? Да ли писци закона могу претпоставити како медијски закони утичу на то? Са којим правом се Југу Србије наплаћује ТВ такса од 150 динара уз рачун за електричну енергију  и из буџета путем пореза, ако РТВ нема никакве обавезе према њима и ако они не могу ни видети ту телевизију? Да ли им је закон наметнуо да купују “ништа“? Да ли је медијски закон „модерни Робин Худ“‘, узми од сиротиње и дај богатима?

Ако постоји неки Нишлија, који се истакао у било којој области, како да представи себе грађанима Србије и да материјализује своје умеће? Одласком у Београд, Нови Сад, ЕУ или да остане у Нишу и оде у заборав? По закону о финансирању локалних самоуправа, градови и општине имају право на приходе из буџета Србије сразмерно уплатама са територије локалне самоуправе у републичку касу. Нови Сад и Београд ће радницима РТС-а и РТВ-а исплаћивати плате од пара свих грађана Србије. На основу тих пара имаће веће уплате пореза у буџет а тиме и право на веће захватање из буџета Србије. Да ли третирате грађане Југа Србије као наивне људе? Људе спремне да раде у корист своје штете.

Сви признају негативне ефекте овог закона и његове злоупотребе па и сами писци закона. Зашто су писали закон ако нису имали способност да предвиде догађаје? Да ли то у Србији може закон да пише свако коме то падне на памет? Писац закона мора да размишља о свим последицама и спречи евентуалне злоупотребе.

Устав Србије каже да су сви грађани Србије равноправни. Али да ли је баш и у пракси тако? Да ли су и сви закони усклађени са Уставом? Одговор на то питање Синдикат новинара Србије и Професионално удружење новинара Србије чекају од Уставног суда дуже од 15 месеци. Jош септембра 2014. године предат је захтев за оцену уставности сета нових медијских закона, али Уставни суд мудро ћути док се медији приватизују и гасе. Поднет је Уставном суду захтев и за увођење привремених мера како би се зауставиле негативне последице медијских закона до одлуке највише правне инстанце.  Ни о томе нема одлуке Уставног суда …

Ниш је привредно и по просеку примања далеко испод републичког просека. Да ли се регионалне разлике намерно поспешују законима у корист Београда и севера Србије? Има ли земље у Европи са тако израженим регионалним разликама попут Србије? Да ли је нормално да стандард житеља Бабушнице, Трговишта, Бојника или Беле Паланке буде осам пута нижи од стандарда становника Сурчина и Пећинаца?

Ниш је прошле године остао без ПД “Југоисток“ чије је седиште сада у Београду. У престоницу је пресељена и АИК банка. Нишка телевизија је продата, Радио Ниш je угашен, још раније. Сада се најављује гашење Регионалне привредне коморе. Шта је следеће? Универзитет, Клинички центар? Ниш се претвара у паланку из које се бежи главом без обзира. Једини циљ житеља некадашње престонице јужне Србије је виза. Све чешће гласно размишљају да се, када отопли на пролеће, прикључе колонама избеглица са Блиског истока.

Милан Петковић

Извор:  novostidana.rs

3 Komentari

3 Comments

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh