• Politika

  Ništa od ukidanja viza za Kosovo, za sada

  kosovo zastava flagFoto: Guliver/Getty Images/Chris Hondros


  Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vižni režim sa ove četiri zemlje, navode izvori EU, prenosi Rojters.

  I prištinski Zeri je danas objavio da Evropski parlament i Savet ministara EU neće doneti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo pre jeseni ove godine.

  Kada je reč o Turskoj, Brisel kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterijuma za ukidanje viza ali s obizirom da će Ankara propustiti rok krajem juna, verovatnije je da će vize biti ukinute tek na jesen.

  Ambasadori EU su danas razgovarali o sličnom dogovoru sa Gruzijom ali odluka o tome nije doneta. Moguće je da će se to pitanje ponovo razmatrati iduće nedelje pre nego što budu razgovarali o još kontroverznijem pitanju Ukrajine.

  Holandija, koja trenutno predsedava Uniji zakazala je tehičke sastanke o Ukrajini tek nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da pre toga verovatno neće biti doneta odluka o Kijevu.

  Posle zamaha od pre nekoliko nedelja podstaknutog dogovorom EU i Ankare o smanjenju priliva izbeglica i migranata u Evropu, pregovori o viznoj liberalizaciji su zapeli zbog odbijanja Turske da promeni svoje zakone protiv terorizma.

  Slabljenje zamaha je iskomplikovalo situaciju i za druge tri zemlje, kažu diplomate, a vreme do letnje pauze polako ističe.

  Evropski parlament koji treba da usvoji ovakve sporazume održaće poslednje sednice od 4. do 7. jula a zatim će nastaviti s radom tek sredinom septembra.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com