Gradovi

„Nišvil“ od 11. do 14. avgusta u osvajanju novih koridora

Džez festival „Nišvil“, 22. po redu, biće održan u Nišu od 11. do 14. avgusta pod sloganom „Nišvil ka novim koridorima“, a program će obuhvatiti 110 koncerata na 11 bina na kojima će nastupiti 660 izvođača.

„Slogan ukazuje na na našu težnju da osvojimo nove koridore u Niškoj tvrđavi i proširimo broj bina, da popunimo još tri koridora u tvrđavi i to sa besplatnim programima. Iz godine u godinu proširujemo program sa željom da kombinovanjem različitih pravaca džeza zarazimo što širu publiku tom muzikom“, rekao je direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević Tanjugu.

Blagojević je najavio da „Nišvil“ počinje već 9. i 10. avgusta programom posvećenim Šabanu Bajramoviću od čijeg rođenja se obeležava 80 godina.

On je podsetio da „Nišvil“ svake godine, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, organizuje koncerte „Prijatelji Šabanu“, što je nastavak priče iz Sava Centra 2008. godine kada je organizovan veliki koncert posvećen tom umetniku.

Zvezda 22. izdanja niškog festivala je soul pevačica Džos Stoun, koju mnogi smatraju novom Aretom Frenklin i koja sa 28 godina već ima 13 godina karijere.

Jedna od trenutno najboljih pevačica će zatvoriti „Nišvil“ 14. avgusta, a prethodno će u niškoj tvrđavi nastupiti američki gitarista italijanskog porekla Al Di Meola, trio koji čine Sajrus Česnat, Leni Vajt i Baster Vilijams, zatim nekadšnji saradnik Majlsa Dejvisa i jedan od vodećih saksofonista Bil Evans.

Među izvođačima biće i britanski džez-fank bend „Shakatak“, koji je svojevremeno u Jugoslaviji imao veliki broj poklonika, saksofonista, kompozitor i reper Soveto Kinch, Bilja Krstić i ansambl „Bistrik“, japanski sastav „Yuichiro Tokuda’s Ralyzzdig“.

Blagojević je najavio da će prvi put u Srbiji gostovati dva džez benda iz Kine – „Golden Buddha Jazz Band“ i „Li Gao Yang Group“, što je rezultat njegove posete Kini prošlog oktobra na poziv kineskog Ministarstva kulture i tamošnjih džez udruženja.

Prema rečima Blagojevića, više od 20 zemalja imaće svoje predstavnike na „Nišvilu“.

Ove godine biće i dve nove bine – „Balkan’s saints stage“ na kojoj će biti takmičenje balkanskih orkestara koji sviraju džez, i „Drum ćalange stage“ – takmičenje bubnjara, a prateći program će obuhvatiti izložbe, filmove, pozorišne predstave, promocije.

„Pokušavamo da svake godine osmislimo neku novinu kako bi što veći deo tvrđave zauzeli, pa ćemo imati i izložbu radova strip umetnika, izložbu oldtajmera, sajam hrane Balkana“, objasnio je Blagojević.

On naglašava da najznačajniji deo festivala predstavljaju radionice za mlade muzičare, u kojima učestvuje oko 200 polaznika.

„Nišvil je jednu širu publiku zainteresovao za džez i mi sada imamo u publici sve više mladih. Prema analizi, koju smo radili, čak 60 posto naše publike jesu mladi što je neverovatno za džez festivale“, istakao je on.

Blagojević je primetio da su tokom prethodne dve decenije uspeli da „jednu zatvorenu vrstu umetničke muzike predstave u formi spektakla“.

„Napravili smo pomalo egzitovski koncept za umetničku muziku. To je veliki šok za sve velike džez zvezde kada vide da 5.000 ljudi pažljivo sluša ono što oni sviraju po klubovima za par stotina ljudi“, ocenio je direktor „Nišvila“.

Organizatori očekuju da će „Nišvil“ posetiti oko 150.000 ljudi.

„Oko 100.000 automobila prođe tokom festivala pored Niša i ako bismo uspeli da bar jedan procenat tih turista privučemo da svrate na Nišvil, grad bi imao veliki prihod od toga“, dodao je Blagojević.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh