• Gradovi

  Nišville šalje muzičare iz Srbije u Kinu

  Saradnja niškog jazz festivala i Kineske jazz asocijacije

   

  Zahvaljujući saradnji Nišville jazz festivala i Kineske jazz asocijacije, mladi niški skasofonista Filip Stipsić dobio je poziv da u drugoj polovini septembra boravi u Kini kao član internacionalnog jazz big benda, koji se okuplja povodm samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC) čiji će domaćin biti ministar kulture Kine.

    Takođe, posredstvom Nišvilla i Kineske jazz asocijacije, ove jeseni će dva sastava iz Srbije održati više nastupa u Kini.

  The China-CEEC Jazz Big Band project, ili skraćeno CEEC Jazz Big Band okupiće 16 jazz muzičara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i dva kineska muzičara koji ćeučestvovati kao dirigent i kompozitor.

  Nastup CEEC Jazz Big Banda planiran je za 23. septembar u Guandžou (Hangzhou, Zhejiang Province, China).

  Na programu big benda naći će se jazz standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku. – a sve u cilju promocije muzičke saradnje između Kine zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC.

  Saradnja Nišvila i Kineske jazz asocijacije je, podsećamo, počela pre tri godine kada je direktor Nišvila Ivan Blagojević (sa direktorima jazz festivala zemlaja Centralne i Istočne Evrope) kao gost te instituciuje boravio uz Kini, a nastavljena već sledeće godine, kada je kineski sastav Golden Buddha Jazz Band nastupao na Nišvilu.

  Nišville je, takođe preko Kineske jazz asocijacije  pozvan da organizatortima koncerata i festivala u Kini predloži sastave iz Srbije za gostovanja u toj zemlji – što će, takođe ove jeseni biti i realizovano nastupima u Kini niškog sastava Veri Naiss i beogradske grupe Milan Petrović Quartet.

  Kineska jazz asocijacija je nedavno pozvala  Nišvil i da predloži muzičare – potencijalne članove CEEC Jazz Big Banda., a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije – za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član rhythm & blue – jazz – soul satava Benny Brickman, nekoliko combo jazz sastava, a na poslednjem izdanju Nišvila bio je član Nišville tango big band projekta.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com