Gradovi

Niže cene kafe u 2016. zbog velike proizvodnje u Brazilu

NJUJORK – Kafa će na svetskom tržištu u 2016. godini biti verovatno jeftinja, pošto bi velika proizvodnja u Brazilu mogla da ugrozi perspektive potencijalnog rasta cena, prema procenama afričkih proizvođača kafe.

„Brazilska proizvodnja je na prilično visokom nivou za predstojeću sezonu, tako da neće biti nestašice kafe, niti će doći do skoka cena na tržištu“, izjavio je predsednik Afričke asocijacije proizvođača kafe, Abdulah Bagerš.

„Da li bi cene mogle pasti? Da, svakako da bi mogle, jer smo viđali i niže cene od aktuelnih“, rekao je on.

Brazil, najveći svetski proizvođač i izvoznik kafe, mogao bi da ove godine poveća proizvodnju za čak 52 miliona džakova (od 60 kilograma), u odnosu na 43,2 miliona džakova iz 2015. godine.

„Prosečna cena kafe na NJujorškoj berzi sirovina je od početka prošle godine pala za 40 odsto, na 120 američkih centi za libru (1 libra=53,6 grama)“, izjavio je Bagerš tokom jedne industrijske konferencije u komercijalnom centru Tanzanije, Dar es Salamu.

„Iako je klimatski fenomen El Ninjo imao negativan uticaj na neke zemlje-uzgajivače kafe, njegov uticaj nije bio dovoljno velik kako bi ugrozio tržište“, izjavio je Bagerš.

Posledice El Ninja su, međutim, bile strašne u nekim područjima, pa su tako u Kolumbiji uzgajivači prijavili gubitak od oko 90 odsto useva, navodi „Blumberg“.

freeimages.com, Justine Furmanczyk

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh