• Gradovi

  Njujork tajms: SAD bile spremne da upotrebe nuklearno oružje

  MOSKVA/NJUJORK – Americke vlasti su tokom Hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal S S SR-a već i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, navodi se u članku lista „Njujork tajms“, prenosi Sputnjik.

  Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Ncionalnom arhivu SAD.

  U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u S S SR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

  Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za „sistematsko uništavanje“ nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu – 145, u Istocnoj Evropi – 91.

  Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade.

  Medu ciljevima u svakom gradu nalazi se i „stanovništvo“, navodi Sputnjik.

  „To zaista iznenaduje – videti da su kao mete birani centri gde je koncentrisano stanovništvo“, citira list naučnog saradnika Univerziteta „Džordž Vašington“ Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata.

  Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

  „Njujork tajms“ dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

  U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

  List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred S S SR-a – raspolagale sa 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.

  Foto www.freeimages.com/KarlAoaune

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com