• Gradovi

  Nobelova nagrada za mir uručena tuniskom Kvartetu za dijalog

  OSLO – Nobelova nagrada za mir uručena je danas u Oslu tuniskom Kvartetu za nacionalni dijalog, a članovi te grupe su na formalnoj ceremoniji poručili da je borba protiv terorizma „apsolutni prioritet“.

  „Danas nam je preko potreban dijalog između civilizacija, kao i mirna koegzistencija… Danas moramo da borbu protiv terorizma učinimo apsolutnim prioritetom“, rekao je generalni sekretar tuniskog Generalnog sindikata i jedan od četiri člana Kvarteta Husin Abasi, preneo je AFP.

  Abasi je, takođe, osudio „varvarska i gnusna teroristička dela“ počinjena tokom proteklih meseci u Tunisu i širom sveta, navodeći napade u Parizu, Bejrutu, Šarm el-Šeiku i Bamaku.

  Kasi Kulman Five, koja se nalazi na čelu norveškog Nobelovog komiteta, rekla je da međunarodna zajednica mora da na napade pruži jedinstven odgovor.

  „Pošto je pretnja u suštini ista za sve nas, moramo se zajedno boriti protiv nje“, istakla je ona na skupu u gradskoj skupštini gde je, pod jakim obezbeđenjem, bio i norveški kralj Harald.

  Kvartet je sačinjen od Lige za ljudska prava, Generalnog sindikata (UGTT), Saveza industrije, trgovine i zanatstva (UTICA) i Reda advokata.

  Toj grupi je dodeljena Nobelova nagrada za mir zbog pomoći koju je pružila kako bi spasla tranziciju Tunisa ka demokratiji u osetljivom trenutku 2013. godine, kada je taj proces bio u opasnosti da propadne zbog rasprostranjenih socijalnih nereda.

  Kvartet je tada organizovao dugotrajan i škakljiv „nacionalni dijalog“ između islamista iz stranke Enahda i njihovih protivnika, podseća francuska agencija.

  Haakon Mosvold Larsen / NTB scanpix via AP

  Preview

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Nobelova nagrada za mir uručena je danas u Oslu tuniskom Kvartetu za nacionalni dijalog, a članovi te grupe su na formalnoj ceremoniji poručili da je borba protiv terorizma „apsolutni prioritet“. „Danas nam je preko potreban dijalog između civilizacija, kao i mirna koegzistencija… Danas moramo da borbu protiv terorizma učinimo apsolutnim prioritetom“, rekao je generalni sekretar tuniskog Generalnog sindikata i jedan od četiri člana Kvarteta Husin Abasi, preneo je AFP. AP foto

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com