• Gradovi

  Norveška razočarana potezom Rusije

   Norveška je danas pozvala ambasadora Rusije na razgovor kako bi uložila protest zbog odbijanja Moskve da izda vize za dvoje norveških poslanika, što je pooštrilo napetost izmedju dve susedne zemlje.

  Šef norveške diplomatije Berg Brende ocenio je na konferenciji za novinare potez Rusije kao „duboko razočaravajuć“, navodeći da je „nerazumno i neopravdano“ da se norveškim poslanicima odbije zahtev za vizu.

  Odbor norveškog parlamenta za spoljne poslove i odbranu odložio je posetu Moskvi zakazanu za četvrtak i petak, a Ministarstvo spoljnih poslova u Oslu navelo je da uskraćivanje viza „ima veze sa sankcijama koje je EU uvela Moskvi“.

  Iako nije članica EU, Norveška se pridružila merama Brisela protiv Rusije zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini.

  Još nije poznato zbog čega su dva poslanika ostala bez viza od ukupno 17 članova odbora koji je trebalo da poseti Moskvu.

  Kako se navodi, bez viza su ostali liderka Liberalne partije desnog centra Trine Skei Grande i zvaničnik socijalista Berd Vegar Solhjel.

  Rusija i Norveška imale su generalno dobre susedske odnose, ali je poslednjih godina došlo do zahladjenja zbog različitih stavova o Siriji, ukrajinskoj krizi, prelasku izbeglica preko ruske teritorije i rasporedjivanja američkih trupa u Norveškoj.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com