• BG

  NORVEŠKI NOVINARI POSETILI SINDIKAT NOVINARA SRBIJE

  SINOS 2Devetočlana delegacija Sindikata novinara Osla sastala se u Beogradu sa rukovodstvom Sindikata novinara Srbije.
  Tema razgovora bila je  stanje u  medijskoj delatnosti i položaj medijskih radnika.
  Gosti su upoznati sa stavom SINOS-a  da je stanje drastično pogoršano posle donošenja seta medijskih zakona i da ih što pre treba menjati u  skladu sa evropskim vrednostima.
  Lošem položaju medijskih radnika u Srbiji doprinele su katastrofalne privatizacije medija, nakon kojih je veliki broj novih vlasnika ugasio medije.
  SINOSOni koji su nastavili da rade, poništili su kolektivne ugovore koji su nudili elementarnu zaštitu zaposlenih.
  Kolege iz Norveške  su ocenile da je zabrana osnivanja sindikata u privatnim medijima u Srbiji nedopustiva praksa koja je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije.
  Oni smatraju da je za bolji položaj novinara i medijskih radnika u Srbiji, neophodna saradnja novinarskih udruženja i sindikata, jer samo jačim pritiskom na vlasnike medija mogu da se obezbede bolji uslovi rada i sigurniji položaj.
  SINOS 1Sinos je tokom razgovora izneo stav da saradnju sa Sindikatom ne žele Udruženje novinara Srbije (UNS ) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
  Razlog za to je što ta novinarska udruženja  bliže sarađuju sa organizacijama vlasnika medija (ANEM, Asocijacija nezavisnih medija i Lokal presom), i prevashodno štite interese vlasnika medija, a ne zaposlenih.
  Takvoj medijskoj koaliciji nije u interesu uspostavljanjesocijalnog dijaloga u medijskoj sferi, jer, kako kažu, primenom
  kolektivnog ugovora bi opteretili svoje poslovanje i bili prinuđeni da ugase medije.
  Predstavnici SINOSa ukazali su na opasan predlog Ministarstva kulture i informisanja da se ukine ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju državne pomoći putem konkursa za elektronske medije što otvara put da
  država legalno finansira „svoje“ tajkune.
  Predstavnici  SINOS-a  su naglasili da neće odustati od svoje borbe da novinari i medijski radnici  u Srbiji rade u pristojnim uslovima i da imaju adekvatne zarade.
  Medijska udruženja koja podržavaju stavove SINOS-a – Profesionalno udruženjenovinara Srbije (PROUNS) , Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV)  formirali su sa SINOS-om Medijski savez  Srbije.
  Cilj je da se zaustavi urušavanje novinarstva, vrati dostojanstvo i ugled profesije i zaštite radna prava medijskih radnika. Savez će se, sa konkretnim predlozima,  uključiti u izradu medijske strategije.
  Sastanak je održan  prostorijama „Večernjih novosti“ , gde Sindikat novinara ima podružnicu jer je UNS nezakonitom odlukom iselio SINOS iz prostorija Doma novinara .
  Gosti iz Osla obišli su redakcije u Kompaniji Novosti u kojoj deluju tri reprezentativna sindikata i postoji kolektivni ugovor.
  Izvor: SINOS
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com