Novosti online

Нова аеродромска зграда од капонира на Пониквама

Ужице – Аеродром Поникве код Ужица добио је ових дана нову аеродромску зграду, нужан предуслов за почетак цивилног редовног авио-саобраћаја у овој некад војној ваздушној луци. Никло је, улагањима државе, за само два месеца здање савременог изгледа за прихват путника, по коме је споља немогуће препознати да је направљено од бетонског капонира. Невеликог зиданог војног објекта у коме су се некад, после лета, паркирали авиони наше војске, па и „мигови”.

Тек уласком у аеродромску зграду (површине око 500 квадрата), где је већ делом опремљен простор за царинске процедуре, чекирање карата, канцеларије, ресторан и друго, могуће је приметити како су модерни материјали вешто уграђени са бетоном од старог капонира. Прошло и садашње у преплитању, јединствена атракција планинског аеродрома на који, поред мањих летелица, од јесени треба да слећу и већи авиони.

Директор ужичког ЈП „Аеродром Поникве” Саша Савић каже за „Политику” да је подухват остварен када је Влада Србије почетком године препознала значај и могућности овог аеродрома за цео регион, па уложила знатна средства. Оригиналну замисао, да се зграда прави у некадашњем капониру, дао је наш прослављени редитељ Емир Кустурица, чији се Дрвенград налази недалеко одавде. – Кустурица се здушно залаже да аеродром Поникве што пре заживи за цивилне летове и на разне начине помаже, веома битан је његов допринос. И премијер Александар Вучић подржава обнову ове ваздушне луке коју је обишао недавно, уочи боравка у Ужицу, и уверио се с колико посвећености овде радимо. Јер за само три последња месеца, захваљујући помоћи владе, на Пониквама је урађено више него у претходних 20 година – истиче Савић.

Подсећамо да је премијер Вучић, по обиласку Аеродрома Поникве, пред Ужичанима на тргу рекао: – Много тога смо на том аеродрому урадили претходних месеци. Отворићемо га крајем августа за саобраћај, све модерне авионе моћи ће да прими. Поникве изгледају предивно, само да видите како вам изгледа аеродромска зграда: од нечега што је била рушевина, од нечега што није личило ни на шта, данас је један веома леп уређен аеродром.

Али пут до новог лица Поникава није био ни лак ни кратак. Овај тада војни аеродром је 1999. године, као што се зна, жестоко бомбардовао и онеспособио НАТО гађајући га са укупно 720 пројектила. Држава је касније писту дугу 3,1 километар мањим делом обновила, а 2010. цео аеродромски комплекс (550 хектара) предала на коришћење граду Ужицу да на њему оживи цивилне авио-летове. Мада град није имао пара за значајнија улагања, а пречим од аеродрома за ужичке власти су се показали стадион, базен и друга спортска хала, ипак су на обновљени део Поникава почеле да слећу мање пословне летелице.

Но без већих авиона нема озбиљнијег саобраћаја, па је држава почетком године прискочила у помоћ. Преко Аеродрома „Никола Тесла” недавно је дато 50 милиона динара за поменуту зграду на Пониквама. Ускоро ће ужички аеродром бити ограђен са преко девет километара ограде, имаће и светлосне системе за ноћне летове, а помиње се и асфалтирање целе писте. Влада Србије ће и то помоћи, при чему Пониквама стално излазе у сусрет београдски аеродром и Директорат цивилног ваздухопловства.

– Кад све то буде завршено Поникве ће бити активиране за комерцијалне летове. Интересовања има, посебно иностраних туриста који би да дођу на Златибор или у Мокру Гору. Ми смо већ у сарадњи с хотелом „Мона” на Златибору разматрали могућности за промотивне летове са Поникава до неких европских држава (Кипра, Грчке, Русије, Словеније), не само мањих летелица већ и „боинга” са 150 седишта. Успе ли то, током наредне године заживеће туристички чартер летови. Такође, има интересовања страних инвеститора да у аеродромском комплексу Поникава отпочну своју производњу – каже Саша Савић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh