• Analize I Kolumne

  НОВА БРУКА ЗОРАНЕ: Путовање аутопутевима препуним рупа и на коме се на наплатним рампама чека понекад и сатима, од понедељка скупље 12 процената

  Нестручно руков0ођење ресором саобраћаја у Србији од стране Зоране Михајловић настављају све скупље да плаћају грађани Србије.

  Србија је вероватно једина земља на свету где је не тако давно министар за просторно планирање био ортопед Оливер Дулић, а тренутно је на челу Министарства инфратруктуре и саобраћаја бивша саветница Мирољуба Лабуса, некадашња висока функционерка Г17+, а сада потпредседница СНС-a Зорана Михајловић.

  Како то изгледа, када економиста уређује саобраћај, поред хиљада дипломираних инжењера који одлазе у Оман, Катар и друге земље Блиског истока,  можете да видите сваког дана по броју страховитих саобраћајних незгода на нашим друмовима, на аутопуту препуном рупа, на километарским колонама на наплатним рампама у којима су нервозни  возачи.

  Протеклог викенда гужве су се од наплатних рампи стварала дуж аутопута код Баточине, Велике Плане, Појата и на многим другим местима, што је стварало километарске колоне аутомобила који су стајали у месту на екстремно високим температурама.

  На многим наплатним рампама, веровали или не, у функцији је био само по један пролаз.

  Не само да је аутопут био спорији од магистрале, већ кроз километарске колоне нису могла да се пробију ни возила хитне помоћи.

  Зорана очигледно није чула за вињете и колики би оне биле спас на српским друмовима.

  Оне би биле једино опасност за гомилу нерадника у Зораниним јавним предузећима који дремају на сувишним и бесмисленим наплатним рампама на сваких 10 километара.

  Јавно предузеће „Путеви Србије“ саопштило је да од понедељка ступа на снагу нови ценовник путарине на аутопутевима увећан за 12 одсто.

  * Путарина од Београда до Ниша – 900 динара

  * Од Ниша до Прешева – 600 динара

  * Београд – Суботица – 630 динара

  Kако се наводи у саопштењу, путарина за аутомобиле од Београда до Ниша износиће 900 динара, а од Ниша до Прешева 600 динара, док ће од Ниша до Димитровграда возачи путарину плаћати 210 динара.

  Од Београда до Шида возачи аутомобила платиће 410 динара, док ће од Београда до Новог Сада путарину плаћати 240 динара, односно 630 до Суботице. Од Љига до Прељине путарина ће износити 160 динара.

  Када се све ово узме у обзир, јасно је што се возачи питају, шта плаћају на аутопуту када се њиме спорије стиже него просечном магистралом?

  Н.П.

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Анонимни

   29. јула 2019. at 11:31

   Не ради се о бруци само Зоране Михајловић, ради се о бруци свих нас. Не треба се вратити много у прошлост па се сетити како су изгледали ауто-путеви у Србији (колико их је тада било), пре распада Југославије, али и деведесетих година, у време међународних санкција. У врло тешким условима изопштења из међународне заједнице, ауто-путеви у Србији су били много боље одржавани него данас.

   За ауто-путеве важи оно што важи за цео јавни сектор Србије – приметан је нерад, јавашлук, па и лоповлук. У земљи Србији се створила култура посматрања јавног сектроа и његових делова као некаквих феуда, као инструмената за прибављање свакојаких синекура и привилегија. Тако се српски јавни сектор развија деценијама, без већих разлика у односу на то ко је на власти. Резултати су очигледни.

   Нећемо, ни у овој, као ни у другим областима, кренути напред док не спроведемо оштар заокрет који би довео до одговорности свих друштвених чинилаца за речено, учињено или неучињено.

   Гужве на наплатним рампама би се могле решити релативно лако. Уколико се формира колона возила која чекају на наплатној рампи преко одређене мере, треба пустити слободан пролаз. Ненаплаћена путарина би се надокнадила из фонда зарада радника у јавном предузећу које наплаћује путарину. Да видимо да ли ће и том случају на наплатној рампи бити само један радник у време када се очекује велики проток саобраћаја.

   И још један податак. Лично сам се уверио да је ауто-пут од Приштине до Призрена много квалитетнији од наших ауто-путева. Тамо се не наплаћује никаква путарина. Мислите о томе.

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com