Zabava

Nova izložba fotografija Kurta Kobejna osvrće se na njegov privatni život

Kobejnova Kutija za Bogorodicu , Džef Mur, galerija KM Fine Arts

Na izložbi čije je otvaranje 11. februara u Los Anđelesu, fotograf Džef Mur izložiće svoje printove do sada neviđenih ličnnih predmeta Kurta Kobejna. Ceo događaj, Endorsement — The Unseen Kurt Cobain Photos, inpirisan je knjigom Cobain Unseen, koju je napisao Čarls R. Kros. Upravo Mur je za ovu knjigu radio usputne fotografije umetnika.

U 2008. godini, pomenutom fotografu je dozovoljen jednodnevni pristup zaštićenom skladištu Kobejnovih stvari. Uzeo je neke od predmeta i pod prismotrom odneo u svoj studio u Los Anđelesu, i tamo ih fotografisao.

Jedna od najmoćnijih fotografija svakako je ona sa Kobejnovim voljenim starkama, sa natpisom Endorsment na gumenom prednjem delu patike kao referencom na Kurtovu dugovečnu zabrinutost povodom korporativne Amerike i „rasprodaje“. Ovaj predmet, odnosno njegova fotografija na tri do četiri metra visokom printu, predstavlja samo srce izložbe i definiše njen naziv.

Kurtove starke, Džef Mur, galerija KM Fine Arts

Fotografije na izložbi dublje zaviruju u život jednog od najtalentovanijih muzičara naše ere, i usput otkrivaju jednistveni vizuelni senzibilitet jednog ličnog i kakternog Kurta Kobejna. Pristup Kobejnovim umetničkim delima, kolekcijama, beleškama, I kasetama koji je Mur dobio stvarno je od velikog značaja. U toj skladišnoj sobi, Mur je pronašao i asamblaže u stilu Džozefa Kembela kao što je ova kutuja u obliku srca (Heart Shaped Box).

Kutija u obliku srca, Džef Mur, galerija KM Fine Arts

Još jedna od najupečatljivih stvari je i polomljena gitara (Smashed guitar). Na fotografiji je deo polomljenog instrumenta sa Kobejnovim tekstom pesme urezanim u drvu.

Polomljena gitara, Džef Mur, galerija KM Fine Arts

Kasete, Džef Mur, galerija KM Fine Arts

Kurtovi dnevnici i beleške, Džef Mur, galerija KM Fine Arts

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh