• Novosti online

  Nova rezolucija SB UN protiv severnokorejskih zvaničnika

  Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se uvode sankcije protiv četiri institucije i 14 severnokorejski zvaničnika, uključujući zvaničnika za koga se veruje da je na čelu obaveštajnih službi, kao odgovor na odluku Severne Koreje da nastavi da sprovodi program naoružanja. Tekst dokumenta koji su predložile SAD usvojen je jednoglasno. Rezoluciju je podržala i Kina, glavni saveznik Severne Koreje.

  Rezolucija ne uključuje, medjutim, neke od sankcija koje je ranije predlagao Vašington poput embarga na naftu, zabranu pomorske trgovine ili ograničenja za Severnokorejce koji trguju ili rade u inostranstvu.

  Sankcije se sastoje u blokadi imovine i zabrani putovanja.

  Medju zvaničnicima na koje se odnose sankcije je i Ćo Il-U za koga se veruje da je na čelu obaveštajne službe komunističkog režima.

  Zabrana se odnosi i na funkcionere vladajuće severnokorejske Radničke partije, kao i direktore kompanija zaduženih za nabavku u okviru programa naoružanja Pjongjanga.

  Ogranak severnokorejske vojske, dve kompanije i jedna banka takodje su na listi sankcija UN.

  Rezolucija Saveta bezbednosti UN i pooštravanje sankcija Pjongjangu odgovor su na nova testiranja balističkih raketa. Severna Koreja izvela je u ponedeljak treću raketnu probu u tri nedelje.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com