• BG

  Nova stranka: 10 mera za ispravljanje grešaka beogradske vlasti

  Nova Stranka večeras je na tribini o urbanizmu i planiranju u Beogradu predstavila hitnu akciju i deset trajnih mera za popravljanje, kako je ocenjeno katastrofalnog stanja u toj oblasti za koje je odgovorna vlast.

  Na tribini „Za popravku Beograda: Od suludog ka normalnom saniranje štete i urbano sredjivanje“, predstavljen je Nacrt programa stranke u oblasti planiranja, izgradnje, upravljanja gradjevinskim zemljištem, stanovanja i životne sredine u Beogradu.

  Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić ukazala je na brojne probleme koje je Beogradjanima doneo novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

  „Taj zakon uvodi neke kategorije koje nisu dovoljno jasne, ali ono što je jasno je da će to dovesti do novih nameta za svakodnevni život gradjana“, rekla je ona.

  Dodala je i da se postavlja pitanje dokle ti nameti mogu da se podnose i da li je ono što se dobija preko upravnika zgrada dovoljno da se izdrži i taj novi namet.

  Član Saveta Nove stranke arhitekta Marin Kresić je rekao da je pripremljena hitna akcija i deset trajnih mera koji će ta partija sprovesti u Beogradu, ukoliko joj gradjani na predstojećim izborima ukažu poverenje.

  Kresić je naveo i da se ta stranka zalaže za zaustavljanje svih nezakonitih i štetnih projekata aktuelne vlasti pri poklanjanju gradskog zemljišta privilegovanim, poput Beograda na vodi.

  Istakao je i da je neophodno da se gradskim opštinama vrate nadležnosti, a u javnu upravu uvedu profesionalci umesto političara.

  „Neophodno je sprovesti proces decentralizacije tako da opštine mogu same da donose urbanističke planove pri čemu je neophodno potpuno uključenje javnosti“, rekao je on i ukazao da bi urbanističko planiranje u Beogradu trebalo da bude isto kao u Barseloni.

  Prema njegovim rečima, uz izbacivanje improvizacije u planiranju razvoja grada, tu spadaju i reforma uprave i revizija javnih službi kao i uvodjenje principa potpune javnosti u rad.

  Revitalizacija i aktiviranje napuštenih prostora, uspostavljanje javnog saobraćaja koji funkcioniše uključujući i izgradnju metroa, kao i briga o zdravoj živonoj sredini, takodje spadaju u trajna rešenja Nove stranke za Beograd.

   

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com