Од када је наш познати тенисер Новак Ђоковић јавно објавио да је алергичан на глутен, протеин који се налази у пшеници, и да је због тога потпуно променио свој начин исхране избацивши са менија класичне пице, тестенине, тешке месне оброке и стандардне слаткише, људи широм света почели су више пажње да обраћају на сопствени начин исхране и да проверавају да ли негде греше.
Захваљујући безглутенској дијети, Ђоковић се изборио са надутошћу, константним умором и малаксалошћу и наставио да ниже успехе на тениским теренима широм света. Али, његов пример није усамљен, јер се на планети милиони људи боре са различитим врстама алергија и интолеранције на храну. Многи чак и не знају да су поједине намирнице главни кривац за то што се не осећају добро.
Како истиче др Славица Стефановић, која се деценијама бави овом тематиком, алергије и интолеранција на храну базирају се на реакцијама имуног система, са лучењем различитих такозваних имуноглобулина. Алергија на храну брзо се препознаје јер код особе долази до отицања усана, осипа по кожи, дијареје, и то одмах након узимања намирница на коју је алергична. Та реакција може да буде и врло озбиљна и животно угрожавајућа.
– Кад је реч о интолеранцији, ту имамо реакцију која је спора, може да буде маскирана и да дуго остане непрепозната. Интолеранција и те како утиче на алергије, било које врсте. Она може симптоме и болест да погоршава и продужава њено трајање. Интолеранција на храну и алергија имају многе симптоме, као што су проблеми са кожом – црвенило, осипи, ринитис, сузење очију, или дигестивне сметње – надутост, грчеви, затвор или дијареја. Многи други симптоми могу бити повезани са алергијом или интолеранцијом на храну. То су главобоља, мигрене, умор, болови у мишићима или у зглобовима, несаница или промене расположења – каже др Стефановић.
Наша саговорница објашњава да практично свака врста хране може да изазове алергијску или интолерантну реакцију. Студије су показале да су у највећем проценту заступљене алергијске реакције на кравље млеко, јаја, кикирики, орашасте плодове, пшеницу, соју, рибу, шкољке.
Шта можемо да урадимо како бисмо утврдили алергије на храну?
– Искуствено знамо која нам храна изазове бурне симптоме алергијске реакције. Зато је битно да у референтним здравственим установама обавимо алергијски тест. Може да се уради и тест интолеранције за додатно растерећење имуног система. Здрава црева су круцијална за борбу против алергија. Ту почиње сваки наш имуни одговор. Битно је сазнати на шта смо интолерантни или алергични да бисмо могли да делујемо на првом нивоу. Елиминација хране на коју смо алергични свакако је најважнији корак. Осим тога, битно је не конзумирати храну која ослобађа хистамин: парадајз, алкохол, кравље млеко, орашасте плодове, ананас, јагоде… Јако је важно током елиминационе дијете да се поштују општа савремена нутриционистичка начела и балансиран унос свих хранљивих састојака. Ту је и евентуална додатна корекција исхране зависно од стања организма или присуства болести код деце у развоју, спортиста, дијабетичара… – истиче др Стефановић.
Проф. др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних људи, појашњава да је алерген обично протеин хране, гликопротеин (протеин за који је везан ланац угљених хидрата) или хаптен (мали молекул неорганског једињења које може изазвати имуни одговор кад је везан за велики протеин носач).
– На настанак алергије на храну утичу бројни фактори, укључујући генетику и епигенетику, „интегритет” цревне баријере, недостатак дојења, стрес, а ту су и психолошки фактори. С друге стране, интолеранција на храну много је чешћа од алергија на храну. Најчешћи узроци су недостатак ензима за варење лактозе, фруктозе и глутена, урођен недостатак ензима који доводе до болести као што су фенилкетонурија, или галактоземија. Ту су и болести попут цистичне фиброзе, запаљенских болести црева, хроничног панкреатитиса. Постоји и реакција на одређене фармаколошке компоненте које се налазе у храни, на адитиве и бактерије – додаје др Станковић.
Наша саговорница додаје да у терапију, коју одређује искључиво лекар, могу да се укључе и неки суплементи, као што су витамин Де, пребиотици и пробиотици, антиоксиданси.