Gradovi

Novak: Dostavićemo informacije EK o izvodljivosti gasovoda

MOSKVA – Rusija je spremna da Evropskoj komisiji dostavi sve dodatne informacije o izvodljivosti gradnje gasovoda Turski tok i Severni tok 2, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

„Prema mom mišljenju, razgovori su bili prilično plodonosni i spremni smo da dostavimo dodatne informacije našim kolegama iz Evropske unije u pogledu održivosti ovih projekata, pre svega ekonomske“, rekao je Novak novinarima posle sastanka sa Marošem Šefčovičem, potpredsednikom EK zaduženim za Energetsku uniju.

Kako prenosi ruska agencija Tas s, Novak je naveo i da je sa Šefčovičem razgovarao o razvoju infrastrukture kako bi se obezbedilo snabdevanje evropskih potrošača energentima.

„Razgovarali smo o Severnom toku 2, o Turskom toku i o pitanjima povezanim sa gasovodom Jamal-Evropa”, izjavio je Novak.

Evropi će, prema njegovoj oceni, biti potreban dodatni uvoz od 100 milijardi kubnih metara gasa do 2030. godine zbog rastuće potrošnje prirodnog gasa i pada lokalne proizvodnje.

Novak je, takođe, rekao da će trilateralni sastanak između Rusije, Ukrajine i EU, biti održan u decembru, ali da će datum biti naknadno utvrđen.

Istovremeno, Šefčovič je pružio uveravanja da Ukrajina ima sredstva za kupovinu gasa i da će u bliskoj budućnosti dobiti dodatna sredstva.

Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh