Novosti online

Новалић: Грађани су расипници

Сарајево – Недавно је премијер Федерације БиХ (ФБиХ) Фадил Новалић критиковао грађане тог ентитета да су расипници јер најмање новца дају за неопходне животне намирнице, а далеко више за нешто што им уопште не треба.

„Међу десет ствари на које троше највише новца само су три есенцијалне животне намирнице, а све остало је беспотребно”, рекао је Новалић.

Неколико дана касније федерални премијер изјавио је како је неприхватљив захтев да се минимална плата у ФБиХ, која тренутно износи 190 евра, повећа на 210 евра, јер је то, према његовом мишљењу, „опасно и кочи економски раст”.

Након што је одржао „лекцију” грађанима и предлагачима повећања минималне плате, Новалић је одлучио да, кроз форму накнаде за одвојени живот, повећа своја примања, али и примања чланова свог кабинета и саветника. Тако је почетком овог месеца Новалићева влада донела одлуку по којој ће он и његови министри за такозвани одвојени живот добијати, уместо пола евра, као што је то било до сада, чак по 150 евра, а саветници по 125 евра.

Доношењу те, по мишљењу многих грађана, пензионера првенствено, „срамне” одлуке претходила је измена Уредбе о накнадама које немају карактер плате, а припадају члановима владе и њиховим саветницима чије је „место пребивалишта удаљено више од 70 километара од седишта институције у којој су упослени”.

Из Социјалдемократске партије БиХ (СДП) која је предводила федералну владу у претходном мандату, а која је накнаду за одвојени живот свела симболично на пола евра и тако уштедела око 500.000 евра годишње, захтевају да се одмах укине „срамна” и „расипничка” одлука, донесена у време када актуелна влада преговара о новом задужењу од милијарду конвертибилних марака.

„Тражимо од Владе ФБиХ да одмах и без одлагања укине срамну одлуку којом је министрима и саветницима поново уведена накнада за такозвани одвојени живот у износу од 300 конвертибилних марака (150 евра). Ова накнада којом се плаћа ’душевна бол’ министара и њихових саветника због одвојености од родне груде и породице врх је безобразлука и неморала који се не може толерисати”, наводе из СДП-а. Оцењују да „оваквим потезом коалиција СДА–СББ–ХДЗ показује како је одвојена од грађана и реалности у којој се налази цела земља”.

Основна плата премијера Федерације БиХ нешто је већа од 1.500 евра, први његови сарадници примају незнатно мање од тог износа, а министри нешто више од 1.400 евра.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh