Novosti online

Нове водоотпорне фарбе постају стандард

Ко не би волео аутомобил који је увек чист јер се капљице воде или уља не задржавају већ клизе са његове површине?

Одавно је познато да се капљице кише сливају низ лишће неких тропских биљака, попут биљке таро или лотуса, и да иза себе не остављају никакав траг. Ускоро ће фарба на вашим колима моћи да уради то исто. Научници објашњавају да су у могућности да копирају те особине, захваљујући открићима у области нанофизике, односно проучавања изузетно малих честица.

Јао Лу, истраживач са Универзитета за технологија Далијан у Кини, ради на Универзитетском колеџу у Лондону, и каже да је користио наночестице титанијум диоксида како би направио нову врсту фарбе која је водоотпорна.

Његова шефица, професорка неорганске хемије Клер Кармалт, каже да када вода доспе на површину на којој се налази ова фарба, не само да склизне већ чини нешто много боље.

Нове врсте фарби моћи ће да се користе на бројним материјалима, од одеће преко папира до челика и стакла

„Она прави куглице које су скоро лоптастог облика, које док се котрљају низ површину раде као минијатурни усисивачи па прикупљају прљавштину и бактерије. Дакле, можемо да искористимо такву фарбу и да је нанесемо на стакло или метак, или меке површине као што су памук или папир, и то користећи прости лепак.”

Највећа мана фарби које одбијају воду јесте осетљивост на механичка оштећења. То је решено тако што је специјални лепак додат наночестицама титанијум диоксида.

„Наносећи овај спреј лепак, успели смо да добијемо врло отпорне слојеве који су отпорни на трљање или гребање или шмирглање и слично”, каже Кармалт.

Ова нова врста фарбе може да се користи на бројним материјалима, од одеће преко папира до челика и стакла. Истраживачи кажу да је формула одговарајућа за масовну производњу и сматрају да има широку употребу – укључујући болнице и аутомобилску индустрију.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh