• Gradovi

  Novi detalji o napadu u Berlinu

  BERLIN – Sistem automatskog kočenja zaustavio je kamion i izbegnute su posledice koje su mogle biti i gore, saopštilo je danas nemačko državno tužilaštvo na konferenciji za novinare o istrazi napada na božićni sajam u Berlinu koja je pokazala velike bezbednosne propuste, ali zasad nije otkrila ni jednog saučesnika ni nalogodavca.

  U ponedeljak Anis Amri, 24-godišnji Tunišanin, ubio je 12 osoba ukradenim kamionom na božićnom sajmu u centru Berlina, a neposredno pre pokolja je vatrenim oružjem ubio poljskog vozača kamiona.

  Smrtonosni pohod kamiona zaustavljen je nakon 70 do 80 metara sistemom protiv sudara koji je pokrenuo automatsko kočenje kamiona i time su „izbegnute još teže posledice“, navelo je državno tužilaštvo na konferenciji za novinare.

  Time je potvrdilo informacije koje su ranije preneli neki nemački mediji.

  Istragom je otkriveno da osoba koja je juče uhapšena , 40-godišnji Tunišanin, nije mogao biti osoba za kontakt Anisa Amrija, rekla je portparolka saveznog državnog tužilaštva nadležnog za terorizam Frauke Koler i objavila njegovo puštanje iz pritvora.

  Taj je muškarac bio uhapšen jer se sumnjalo da mu je osoba, koju nemačke vlasti smatraju počiniocem atentata 19. decembra, poslala fotografiju i poruku.

  Prema dnevnom listu Zidojče cajtung, nekoliko minuta pre zaletanja u mnoštvo na božićnom sajmu, Amri je neidentifikovanoj osobi poslao selfi i poruku „Brate moj moli se, sve je dobro, Bog to želi, u autu sam, moli za mene“.

  Te informacije potkrepljuju tezu o barem pasivnom saučesništvu i na nju istražitelji usmeravaju napore duže od nedelju dana, za sada bez rezultata, prenosi Jutarnji list.

  „Nepromenjenim intenzitetom se nastavljaju istrage o mogućnosti postojanja drugih saučesnika, nalogodavca ili osoba upoznatih s planovima atentata“, rekla je Frauke Koler.

  Deset dana nakon atentata u kojem je ubio 12 osoba i dalje nije jasno kako je Amri izmakao višemesečnom nadzoru i ispred nosa pobegao nemačkoj i evropskoj policiji.

  Savezno tužilaštvo je u četvrtak potvrdilo verodostojnost videosnimka na kojem IS preuzima odgovornost za najgori islamistički atentat počinjen na nemačkom tlu.

  Peter Steffen/dpa via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com