Novosti online

Нови дуел Шпановић – Проктор у Стокхолму

Прошле године, 7. фебруара, Ивана Шпановић је на првом такмичењу у скоку удаљ у дворани прескочила 6,78 метара и за десет сантиметара надмашила дотад свој најбољи резултат на отварању сезоне постигнут 2014. Пре два дана у Дизелдорфу, такође после тест трка на 60 м, Шпановићева је на првом такмичењу у олимпијској години направила помак – за сантиметар.

Победа над Шаром Проктор, другом скакачицом света у 2015. години (7,07 м), која јој је тим скок преотела сребро на Светском првенству у Пекингу, и скок од 6,79 м (уз 6,77, 6,71, 6,60 м и један преступ) из пет скокова и још неувежбаним доласком на даску су сјајан почетак сезоне такмичења у дворанама и најава да ће наша се рекордерка питати при расподели медаља и у Портланду на Светском првенству у дворани средином марта.

Претходно Шпановићева и њен тренер Горан Обрадовић имаће још доста прилика да избрусе форму за наступ на Светском првенству, а прва ће бити митинг „Глобен Галан” у Стокхолму 17. фебруара, такмичење на којем је атлетичарка новосадске Војводине наступила само једном, пре две године и победила скоком од 6,58 м.

Стартна листа још није попуњена, али организатори већ најављују нови дуел европске шампионке у дворани и бронзане са Светског првенства у Пекингу Иване Шпановић и Британке Шаре Проктор која је у Пекингу освојила своје друго одличје на великим такмичењима, пошто је 2012. освојила бронзану медаљу на светском првенству у дворани. Шпановићева већ има довољно светских бронзи (на отвореном 2013. и 2015, у дворани 2014) и жели да у Портланду њено одличје буде сјајније.

Нови дуел с Прокторовом могао би да покаже да ли је на правом путу, а поред Британке у Стокхолму ривалке ће јој бити још две Британке – Лорена Уген (лични рекорди: 6,92 на отвореном, 6,73 у дворани), петопласирана са Светског првенства у Пекингу, и Ебигејл Ајрозуру (6,80 и 6,73), прошлогодишња британска шампионка у дворани.

Поред њих, најављена је и европска шампионка у дворани, али још из 2009. Естонка Ксенија Балта (6,87 на отвореном и у дворани) и Швеђанке Ерика Јардер (6,70 и 6,71), бронзана с Европског првенства у дворани 2013. и Хади Сања (6,88 и 6,66), другопласирана на прошлогодишњем митингу у Стокхолму (6,62). Јардерова је у Дизелдорфу прескочила само 6,34 м, а Сања је последњег дана јануара у Малмеу скочила 6,61 м.

У Дизелдорфу Шпановићева је с 6,79 постигла и рекорд митинга, а у Стокхолму изазов је много већи, јер је прошле године Канађанка Кристабел Нети у арени „Глобен” прескочила 6,99 м…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh