Novosti online

Нови конкурс за тужиоца за ратне злочине

Државно веће тужилаца (ДВТ) донело је пре два дана одлуку о расписивању новог конкурса за тужиоца за ратне злочине, а избор за првог човека овог тужилаштва спровешће се по идентичном поступку као и крајем 2015, када је расписан конкурс за шефове 85 тужилаштава широм Србије. Ово специјализовано тужилаштво, подсетимо, тада није добило свог шефа, јер Дејан Терзић, кандидат коме су посланици Народне скупштине у децембру дали највише гласова (109) није имао потребну већину да би био изабран (више од половине од 250 посланика). Од његових противкандидата, највише гласова добила је Снежана Станојковић, садашњи заменик тужиоца за ратне злочине – 75.

Тужилаштво за ратне злочине једино је у Србији које још нема свог шефа, макар и привременог. Донедавно први човек овог специјализованог тужилаштва Владимир Вукчевић формално је испунио законске услове за одлазак у пензију, а републички јавни тужилац Загорка Доловац није именовала вршиоца функције тужиоца.

Кандидати за тужиоца за ратне злочине ће, као и крајем прошле године, своје радне и личне биографије слати на адресу највишег тужилачког тела, а потом ће његови чланови оцењивати њихову стручност и оспособљеност. Кандидати су дужни и да представе програм организације и унапређења рада јавног тужилаштва на чијем челу претендују да се нађу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh