• Republika Srpska

  Novi Krivični zakon BiH: Za negiranje genocida i zločina protiv čovečnosti i do deset …

   

  Novi Krivični zakon BiH: Za negiranje genocida i zločina protiv čovečnosti i do deset godina zatvora

   

  Savet ministara BiH utvrdio je danas izmene Krivičnog zakona BiH prema kojem je za negiranje genocida ili zločina protiv čovečnosti predvidjena zatvorska kazna od pet do deset godina.

  Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je novinarima da su prema izmenama Krivičnog zakona za one koji putem medija i informatičkih sistema propagiraju nasilje ili mržnju prema bilo kome, predvidjene kazne od najmanje godinu dana zatvora.

  On je rekao da je za one koji negiraju genocid ili zločin protiv čovečnosti predvidjena kazna od pet do deset godina zatvora.

  Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da Savet ministara BiH nije uvažio primedbe koje je u vezi s Krivičnim zakonom BiH dostavilo ovo ministarstvo.

  „Ministarstvo pravde RS poslalo je svoje primedbe našim ministrima i delegatima da bismo upozorili da nešto za nas ima neprihvatljivo. To je usvojeno i nikog ne krivim, ali želim o tome obavestiti javnost“, rekao je Kasipović na sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

  S druge strane, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS) rekao je da su prilikom utvrdjivanja predloga novog Krivičnog zakona BiH uvažene sugestije ministara iz RS, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH i Ministarstva pravde RS.

  To je potvrdio i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić koji je naveo da su prilikom utvrdjivanja tog zakona usvojene sve primedbe VSTS BiH i Ministarstva pravde RS.

  Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu RS Dušanka Majkić ocenila je da je utvrdjivanjem novog Krivičnog zakona BiH, prema kojem je za negiranje genocida ili zločina protiv čovečnosti predvidjena kazna zatvora do deset godina, „počinjena nečuvena izdaja interesa RS“.

  Šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu RS Radovan Višković rekao je da će se mnogi gradjani RS, kao i predstavnici vlasti i opozicije, „uhvatiti za glavu“, ako u parlamentu BiH prodju izmene Krivičnog zakona BiH kojim su predvidjene dugogodišnje zatvorske kazne za negiranje genocida i zločina protiv čovečnosti.

  „Nije to zakon koji će se odnositi ni za SNSD, socijaliste ili DNS nego na gradjane RS i mnogima će se obiti o glavu. Iskreno verujem da tamo ima još poštenih ljudi, časnih predstavnika iz RS koji će to u parlamentu sprečiti“, rekao je Višković.

  On je rekao da je „ostao sludjen i kao narodni poslanik i gradjanin RS“ kad je čuo ministra pravde RS Antona Kasipovića i ministre iz RS u Savetu ministara BiH kako daju suprotne izjave o tome da li su usvojene primedbe iz RS prilikom utvrdjivanja novog Krivičnog zakona BiH.

  Srpski ministri u Savetu ministara BiH su iz Saveza za promene, koji je u RS opozicija.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com