Regioni

NOVI MANDATAR: Emil Dimitriev predložen za premijera prelazne vlade u Makedoniji

SKOPLJE- Odluka je usledila nakon najave sadašnjeg premijera Nikole Gruevskog da će sutra u Sobranju Makedonije deponovati ostavku, koja treba da se aktivira 100 dana pre izbora koji bi trebalo da se održe 24. aprila. Centralni komitet VMRO DPMNE je zasedavao večeras, a sutra, 15. januara ističe rok za formiranje prelazne vlade u Makedoniji.

Član izvršnog komiteta (IK) VMRO DPMNE Ilija Dimovski, rekao je da taj komitet daje punu podršku postupcima i koracima koji preduzima Nikola Gruevski, koji je i lider stranke, pre izbora. Dimovski je dodao da se njegova stranka nada da neće biti promena u datumu za izbore, koji je utvrđen Dogovorom iz Pržina, koji treba da razreši političku krizu u Makedoniji. ;Prema tom dogovoru, premijera prelazne vlade predlaže VMRO DPMNE.

Dogovor koji je nazvan „Pržino“ potpisali su 2. juna prošle godine lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, kao i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) koja je deo vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partija Albanaca (DPA), nakon višemesečne političke krize i medjusobnog optuživanja i uz posredovanje EU i SAD.

Dogovor predvidja niz zakonskih i institucionalnih promena, kao i da 100 dana pre izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 24. aprila, kako je predvidjeno dogovorom.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Agencija BETA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh