Svet

Novi metod lečenja leukemije?

Kako prenose britanski mediji, do takvog otkrića došla je grupa onkologa sa Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma. Taj metod još je u fazi ispitivanja, ali je dao ohrabrujuće rezultate.

bolnica pacijenti bolest lezanje nega negovanje morguefile com jpg

Lekari su, prenose britanski mediji, tretirali T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu ćelije tumora, pa ih zatim vraćali u telo pacijenata kroz infuziju.

Tako tretirani molekuli dobijeni su od specijalno gajenih genetski modifikovanih miševa, a potom vraćeni u telo pacijenta kroz infuziju.

Rezultati su, kažu naučnici, impresivni – kod 94 odsto učesnika kliničkog istraživanja povukli su se svi simptomi limfoblastične leukemije, a radilo se o bolesnicima koji su bili u poslednjem stadijumu bolesti i imali su svega pet meseci života.

U drugom istraživanju je 80 odsto pacijenata sa ne-Hodžinovim limfomom reagovalo pozitivno na lečenje.

„Ovako nešto nikada ranije nije zabeleženo u medicini – ovakvi rezultati kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla“, rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja.

On je dodao da ova terapija neće moći da spase sve obolele, baš kao što ih ne može spasti ni hemoterapija ili zračenje, ali je, kako kaže, reč o revolucionarnom pomaku.

Naučnici, ipak, upozoravaju kako ovaj metod lečenja može da ima i ozbiljne nuspojave. Naime, od 35 pacijenata, kod sedmoro se pojavila reakcija imunološkog sistema zbog koje su završili na intenzivnoj nezi, dok je dvoje preminulo.

Rezultati najnovijeg istraživanja trebalo bi uskoro da budu i službeno objavljeni u jednom uglednom naučnom časopisu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh