Gradovi

Novi migrantski režim u regionu?

Novi migrantski režim u regionu?

BEOGRAD/ZAGREB – Austrijski ministar Sebastijan Kurc najavio je danas da će njegova zemlja znatno smanjiti prijem izbeglica u odnosu na prošlu godinu, a Hrvatska saopštila da u zemljama regiona stupa na snagu novi režim prevoza i smeštaja migranata.

Kurc je u Beogradu izjavio da je Austrija svesna da njeno ograničenje prijema migranata može imati posledice po zemlje duž balkanske rute.

Detalji „novog migrantskog režima“ zasad nisu poznati, a jasno je da je reč o parcijalnim rešenjima, u odsustvu „sveobuhvatnog evropskog rešenja“, koje još od prošle godine, od prvog talasa izbeglica iz Sirije i još nekih zemalja, postoji samo kao termin.

Austrijski ministar je podsetio da je njegova zemlja prošle godine primila 90.000 tražilaca azila.

„Ove godine ne možemo da primimo toliki broj i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica“, rekao je Kurc i dodao da će ta brojka biti oko 37.000.

„Svesni smo da ta odluka može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u BiH, ali i danas u Srbiji da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da podržimo vlade u cilju smanjenja talasa“, podvukao je Kurc.

Prema njegovim rečima, moraju se preduzimati nacionalne mere, jer smo na to prinuđeni.

Iz Zagreba je gotovo istovremeno stigla vest da zatvara izbeglički kamp u Slavonskom Brodu.

Novi ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da na snagu stupa novi režim prevoza, prihvata i informisanja izbeglica kroz zemlje regiona, a na osnovu dogovora vlada tih država.

Ista sudbina će zadesiti i kampove u Srbjii i Sloveniji, tvrdi Orepić.

On navodi da se izbeglice ubuduće ni trenutka neće zadržavati na teritoriji Hrvatske, već da će vozovima biti prevoženi do odredišta.

Takav način prevoza je dogovor vlada Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije i Hrvatske, kaže hrvatski ministar.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija učestvovati u rešavanju migrantske krize, ali ne na štetu svoje ekonomije.

Premijer Vučić je istakao da bi voleo da se nađe sveobuhvatno evropsko rešenje za migrantsku krizu, ali da se plaši se da ga nećemo videti u skorije vreme.

On je istakao da Srbija neće podizati zidove, ali da će umeti da zaštiti svoju granicu i istakao da postoje linije preko kojih neće preći, odnosno da neće dozvoliti da Srbija bude ekonomski ugrožena zbog migranata.

„Postoje granice do kojih Srbija može da ide, ali i granice preko kojih Srbija ne može dozvoliti da se ide jer bi onemogućile dalji ekonomski razvoj“, rekao je Vučić.

AP Photo/Boris Grdanoski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh