Gradovi

Novi protesti u Atini u znak podrške poljoprivrednicima

ATINA – Više hiljada demonstranata okupilo se danas u Atini u znak solidarnosti sa poljoprivrednicima, koji su tokom poslednjih nedelja blokirali više desetina autoputeva i graničnih prelaza protestujući protiv reformi penzionog sistema.

Procenjuje se da se na centralnom atinskom trgu Sintagma, ispred grčkog parlamenta, okupilo oko 12.000 ljudi, saopštila je policija, a prenela agencija AFP.

Više od polovine okupljenih su članovi levičarski nastrojenog sindikata Pame, koji nude podršku velikom broju poljoprivrednika koji su juče iz čitave Grčke stigli u Atinu kako bi protestovali protiv reformi.

Sinoć je oko 10.000 demonstranata, uključujući na hiljade poljoprivrednika, prošetalo centrom Atine hodajući iza kolone traktora.

Nešto ranije juče su se demonstranti sukobili sa policijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, kao i na autoputu izvan Atine.

Na desetine poljoprivrednika, koji su obećali da će protestovati čitavog vikenda, provelo je proteklu noć na Sintagmi, gde su ispred parlamenta zapalili vatru.

Poljoprivrednici protestuju zbog novih mera štednje pošto levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa planira da podigne penzione doprinose i poreze kako bi se smanjio grčki budžetski deficit.

Grčka vlada se nada da će obezbediti treću rundu međunarodne pomoći prihvatajući dalje rezove i povećanja poreza koje traže međunarodni kreditori, a ako realizuju svoje planove o novim merama štednje, po 11. put će smanjiti penzije od 2010. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh