Gradovi

Novi Sad ima najznačajnije investicione projekte u Srbiji

NOVI SAD – Strategija održivog razvoja Grada Novog Sada za narednih pet godina obuhvata 163 projekta, među kojima je veliki broj iz oblasti energetike, izjavila je danas šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marijana Dukić -Mijatović na „Međunarodnim danima energetike i investicija“ na Novosadskom sajmu.

„Na ovoj sajmskoj priredbi u fokusu će biti i investicije, a mi smo ponosni na to što uz pomoć Vlade Republike Srbije otvaramo novu Radnu zonu „Sever 4″, koja je izuzetan investicioni potencijal“, rekla je ona na manifestaciji „Međunarodni dani energetike i investicija“, čiji je partner Grad Novi Sad.

Ističući da zainteresovanim investitorima ovaj grad ima da ponudi i niz drugih atraktivnih lokacija, Dukić-Mijatović je ocenila da je dolaskom kompanija „Delphi“ i „Lear“ Novi Sad stavljen na investicionu mapu i na globalnom novou.

Na promociji projekata i investicija značajnih za Novi Sad, održanoj na štandu Grada na Novosadskom sajmu, direktor JP „Zavod za izgradnju Grada“ Dejan Mandić je rekao da je završetak 4. faze Bulevara Evrope od krucijalnog značaja za grad jer su se stvorili uslovi da se zemljište oko tog Bulevara privede urbanističkoj nameni.

„Otvaranjem Bulevara Evrope stekli su se uslovi da se 900 hektara zemljišta uz taj bulevar komunalno opremi kako bi se ponudilo investitorima kao izuzetno atraktivna lokacija“, naveo je on.

Mandić je ukazao da je druga značajna aktivnost na planu investicija uređenje Radne zone „Sever 4“, u okviru koje se u prvoj fazi oprema 19 hektara zemljišta i dve lokacije i obezbeđuju se komunalna i putna infrastruktura.

„Do kraja oktobra, na lokaciji od osam hektara biće izgrađen i privredni objekat za kompaniju „Lear“, a uređuje se i još jedna lokacija od šest hektara, koja će biti ponuđena nekom novom investitoru zainteresovanom za ulaganja“, dodao je.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski je naveo da je Grad izdvojio velika sredstva za podsticaj zapošljavanja, što je, po njegovim rečima, veoma važno, kako domaćim, tako i inostranim investitorima.

„U poslednje tri godine postavili smo visoke standarde kada je u pitanju podrška zapošljavanju, i Novi Sad je s razlogom u 2014. godini proglašen za najbolju lokalnu samoupravu koja je primer inovativnosti kada je reč o zapošljavanju i podršci investicijama“, naglasio je Sečujski.

Sekretar sekretarijata za energetiku Grada Beograda Marko Stojanović rekao je da Grad Novi Sad i Grad Beograd, kao dve najveće lokalne uprave u državi, imaju posebnu odgovornost i obavezu da u svim segmentima budu lideri razvoja i promoteri novih projekata i ideja.

„Ova manifestacija je prava prilika da se kvalitetna dosadašnja saradnja učvrsti i da se razmene iskustva, kako bi se postigli još bolji rezultati“, poručio je Stojanović.

Posle promocije u Kongresnom centru „Master“ održana je i panel diskusija „Energetika i investicije u lokalnim samoupravama“ na kojoj je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković predstavio projekte kao što su centralni gradski prečistač otpadnih voda i uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh