Gradovi

Novi sjaj Gete instituta odraz odličnih odnosa dve zemlje

Viferig:Moderna biblioteka pruža brojne mogućnosti

BEOGRAD – Gete institut dobio je posle renoviranja novi sjaj koji je odraz odličnih odnosa Berlina i Beograda, istakao je večeras ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, Ditman i član Upravnog odbora Gete instituta Bruno Gros presekli su vrpcu kojom je ponovo otvorena ova kulturna ustanova, sada u potpuno novom ruhu.

Ditman je istakao da je Gete institut nakon samo četiri meseca potpuno renoviran i da je pretvoren u veoma modernu ustanovu, čiji je centralni deo biblioteka, koja će sigurno privući prolaznike i zainteresovati ih za Nemačku.

On je naglasio da je skoro 50 godina Gete institut centar kulturne saradnje dve zemlje.

Ministar Tasovac istakao je da je tokom 46 godina postojanja beogradski Gete institut postao nezabobilazan element kulturnog života našeg glavnog grada.

On je kazao da je pored raznovrsnih kulturno-obrazovnih programa Institut uvek posvećivao posebnu pažnju povezivanju srpskih i nemačkih stvaralaca, kulturnoj razmeni i povezivanju pojedinaca i institucija dve zemlje, kao i zajedničkim projektima koji su jedan od najkonkretnijih oblika unutarevropskog kulturnog dijaloga.

Zahvaljujući takvom pristupu Gete institut obogaćuje srpsku kulturnu scenu, ali nam i pomaže da menjamo naočare kroz koje posmatramo svet, da bolje upoznajemo jedni druge, da učimo jedni od drugih i da cenimo različitost kao najveće međusobno kulturno bogatstvo.

Član Upravnog obora Gete instituta Bruno Gros je naglasio da Institut podstiče dugi niz godina umetnike i aktere i da sada radi na dva projekta, prvi se tiče uspostavljanja jedne škole filma za mlade filmske stvaraoce regiona, a drugi, pod imenom „Aktopolis“, koji se tiče urbane arhitekture.

On je podsetio da Gete institut, koji se bavi podsticanjem nemačkog jezika i predstavljanja nemačke kulture u inostarnstvu, ima 150 instituta u 90 zemalja sveta, a Beogard je deo te svetske mreže.

Jedan od zadataka je prenošenje i aktuelne slike o Nemačkoj, ali i otvaranju centralnih tema evropske saradnje.

Prema njegovim rečima, u velike izazove, sa kojima se suočava evropski kontinent čiji je deo i Srbija, ubrajaju se jačanje nacionalističkih tendencija i ksenofobije u pojedinim zemljama, čemu je potrebno suprostaviti se i jačati Evropu kao kontinent vrednosti, otvorenog društva i demokratije, zajedničkog suživota.

Kao neko ko je rođen u Rumuniji, i koji je u to doba gledao na bivšu Jugoslaviju kao na prozor u svet, Gros je izrazio nadu da će Srbija uskoro, kao i zemlja njegovog rođenja, postati članica EU.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh